BiH

Advokat porodice Gadžun: Može li se u Evropi nešto ovako desiti?

Bliži se punih mjesec dana od tragične smrti dvogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja, koja je preminula nakon rutunske operacije očnog kapka u privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Njeni roditelji Amila i Muris u vječnoj boli do kraja života, nakon otpusnog pisma s KCUS-a gdje je Džena završila već u komi, nakon zastoja srca i reanimacije tokom operacije još su više očajni. Očekuju pravdu i krivicu onoga ko je odgovoran. No, njihov iskaz u policiji bio je posljednji u ovom pravnom slučaju, do sada.

Jedan od najboljih advokata krivičara, Almin Dautbegović, pristao je pro bono preuzeti ovaj slučaj. Branilac je oštećenih roditelja. Prvi svoj intervju daje za N1.

N1: U kojoj je uopšte fazi postupak nakon smrti male Džene Gadžun, nakon iskaza u policiji roditelja i otpusnog pisma, čini da je kako je sve stalo ?

Dautbegović: Predmet je u fazi istrage koju vode dvije tužiteljice. Trenutno se čeka na rezultate obdukcije. Ne mogu ovog momenta procijeniti da li je ovo korektno vrijeme koliko se čeka nalaz obdukcije, ali u svakoj varijanti neophodno je sačekati nalaz koji bi morao dati odgovor na pitanje ‘zašto’?

N1: Šta potom?

Dautbegović : To će mi omogućiti dalji pravac djelovanja- podnošenje krivčnih prijava protiv odgovornih, mada vjerujem da će tužilaštvo to uraditi ex oficio ( po službenoj dužnost, op.a.). Osim toga podnijećemo parnične tužbe za naknadu svih vidova štete koje mogu proisteći iz ovakvog slučaja.

PROČITAJTE I:   Velika akcija "ATM" u BiH i Sloveniji, planira se hapšenje više od 50 osoba

N1: Koliko je po Vama , s obzirom na Vaša dugogodišnje iskustvo u krivičnim procesima ovo kompleksan predmet ?

Dautbegović : Morate znati da ovaj predmet ima granice koje su uokvirene u sam predmet, a sve ostalo što prevazilazi sam predmet  je neka druga priča. Ona se svodi na uređenje zdravstva, posebno u oblasti ‘privatluka’. Postoje već nove inicijative za proteste.

N1: Pročitali ste izvještaj zdravstvene inspekcije koji ukazuje na brojna drastična kršenja zakona u privatnim ordinacijama, koje su uključene u slučaj. Kako taj izvještaj komentarišete i koliko je on bitan Vama kao advokatu roditelja, oštećene strane ?

Dautbegović : Ako već pravimo paralele sa zapadnim razvijenim, politički uređenijim državama i kažemo često pravosuđe je ovako ili onako, policija, poreski sistem… pitanje koje se nameće u vezi ovog slučaja i šire glasi – kakav je sistem zdravstva i privatnih zdrastvenih ustanova u Evropi ? Može li se tamo nešto ovakvo desiti ? Kako su pravno oblikovane zdrastvene ustanove u Evropi ?

N1: Ova tragična smrt malene Džene pogodila je javnost u BiH – imate li Vi sada reakcija na sporost kompletnog pravnog procesa?

PROČITAJTE I:   Proizvođačke cijene u FBiH u februaru povećane za 0,5 odsto

Dautbegović : Ovaj slučaj je pobudio veliko zanimanje kod građana, koji se javljaju putem društvenih mreža, što roditeljima, što meni – bilo da su i sami imali sličnih problema sa uslugama u zdravstvu ili da dijele osjećaje sa ožalošćenom porodicom. Nameće se zaključak da se ne samo odgovorni kazne već i da se ova situacija iskoristi za promjene zakonskih propisa koji uređuju privatnu praksu u zdravstvu.

N1: Imamo saznanja o organizaciji protesta ?

Dautbegović : Inicijative za proteste već imamo, iste sam na neki način usporio do trenutka kad doznamo u kom pravcu treba usmjeriti svu tu nagomilanu energiju i nezadovoljstvo građana prema ovakvom zdravstvu.

Podsjetimo, dvogodišnjoj Dženi Gadžun, potvrdilo je to naknadno otpusno pismo, je u toku same rutinske oftalmološke operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji, uz iznajmljenog anesteziologa dogodio zastoj srca, reanimacija i Džena je pala u komu. Na KCUS su, navodi se u otpusnom pismu, dijagnosticirali „znake edema mozga i znakove svježe ishemije“ što je moglo biti, potvrđeno nam je, uzrokovano zastojem srca i reanimacijom, a specijalista je prilikom procjene „kliničkog statusa i moždane aktivnosti“ ustanovio „moždanu komu“. Bitku za život je izgubila.

Autor: N1

Zadnje objavljeno