BiH

Agencija za akreditaciju upozorila na šta pacijenti moraju paziti pri ulasku u kliniku

Federalna Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH (AKAZ) oglasila se danas povodom, kako navode, sve većeg broja upita o stanju sigurnosti zdravstvenih ustanova.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti.

“Slijedom sve većeg broja upita o stanju sigurnosti zdravstvenih ustanova, a koje se dokazuje isticanjem validne ‘Q’ naljepnice na vidnom mjestu, obavještavamo korisnike, osiguranike i pacijente da je AKAZ uputila sve neophodne zvanične pozive i opomene obveznicima da ispune vlastite obaveze u pogledu sigurnosti u pružanju usluga.

PROČITAJTE I:   Đoković ne žali zbog odluke o vakcinaciji, čestitao Alcarazu

Ponovo naglašavamo važnost da pacijenti, prije ulaska u zdravstvenu ustanovu, provjere da li je na vidnom mjestu istaknuta ‘Q’ naljepnica sa datumom certifikata koji je važeći u trenutku posjete zdravstvenoj ustanovi.

Neposjedovanje certifikata, i/ili posjedovanje naljepnice sa naznačenim rokom važenja koji je istekao, znači da zdravstvena ustanova ne ispunjava zakonom predviđeni minimum sigurnosti usluge, kao što je i konstatovano nedavnim inspekcijskim nadzorom nad više privatnih zdravstvenih ustanova i ordinacija”, navodi se u saopćenju.

PROČITAJTE I:   Zeničani tradicionalnom Čimburijadom proslavili dolazak proljeća

Zadnje objavljeno