Biznis

Agencija za bankarstvo FBiH preuzima upravljanje Sberbankom, otklonjene prijetnje po depozite građana

Na vanrednoj konferenciji za medije Agencije za bankarstvo FBiH je saopćeno da građani – korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH više nema te da Agencija preuzima upravljanje ovom bankom.

“Mi smo procijenili da dalje čekanje može dovesti u rizik ovu banku u BiH koja odlično posluje i željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a I ovako čuvamo depozite”, kazao je Mahmuzić.

PROČITAJTE I:   Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja

Naglasio je da su svi depoziti građana osigurani i sigurni te je pozvao građane da imaju vjeru u sistem.

“Molimo deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je banka stabilna. Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svako dobije novac. Dakle stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto dešava, kada vidite veliki red ljudi. Klijenti mogu tražiti svoj novac, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi normalno”, rekao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

On je kazao da će se uraditi sve da se ova banka sačuva, ali je istakao da dešavanja u Ukrajini ne mogu negativno utjecati na Sberbank BH.

PROČITAJTE I:   Vlada ZDK odobrila 1,1 miliona KM podrške razvoju konkurentnosti privrede

“Samo svojom panikom u BiH možemo kreirati problem. Što se tiče SWIFT-a, mi smo otklonili tu prijetnju jer praktično ruskog elementa unutar banke više nema”, dodao je.

On je kazao da trenutno ne postoji valjan razlog da će doći do povećanja kamatnih stopa.

On je kazao da postoji mogućnost da se naloži banci da se proda dionice i da je preuzme neko ko reputacijski ne može stvoriti rizik po poslovanje banke.

Autor: klix.ba