– Od ukupno zaprimljenih 777 prijava, 34 prijave nisu imale minimum kriterija za podnošenje validne prijave neželjenog djelovanja lijeka, nepotpune prijave sa nedostajućim osnovnim podacima, te nisu uzete u dalju evaluaciju. Ukupno je procijenjeno 738 prijava. Od toga 708 prijava klasificirane su kao “non serious” – nisu ozbiljne, očekivane reakcije na vakcinu, uobičajne i prolazne sa oporavkom u prosjeku od jednog do tri dana nakon vakcinacije – navodi Čajić.

Prijavljeni simptomi su uobičajene reakcije na vakcine poput: povišene tjelesne temperature, bola u ekstremitetima, malaksalost, glavobolja, bol na mjestu primjene, bol u mišićima, slabost, bol u zglobovima, drhtavica, mučnina.

PROČITAJTE I:   Novi detalji naplate parkinga – Žepče Portal

– Kao “serious” – ozbiljne klasificirana je 31 prijava, a od toga, u odnosu na posljednji izvještaj, jedna prijava je sa hospitalizacijom pacijenta sa ishodom – oporavak bez posljedica – istakla je Čajić.

Reakcije su se ispoljile najviše kod osoba od 18 do 44 godine (51,2 posto).

Prema spolu najviše reakcija na vakcinu ispoljile su se kod žena – 73,9, kod muškaraca – 23,9, nepoznat spol 2,20 posto.

– Od ukupno zaprimljenih prijava, iz Federacije BiH zaprimljeno je 689 prijava. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH dostavio je 73 prijave. Iz entiteta RS zaprimljeno je ukupno 76 prijava. Institut za javno zdravlje RS-a do danas nije dostavio nijednu prijavu na neželjeno djelovanje vakcine protiv COVID-19. Iz Brčko distrikta zaprimljena je jedna prijava. Jedanaest prijava dostavili su proizvođači koje su zaprimili putem svojih safety elektronskih platformi iz BiH – kazala je Čajić.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode kako su sve dostupne vakcine protiv COVID-19 kontrolirane, sigurne i efikasne.

PROČITAJTE I:   U Goraždu održan tradicionalni koncert "U susret ramazanu"

Također dodaju da do sada Agenciji nisu prijavljene teške neželjenje reakcije koja se dovode u vezu sa vakcinama dostupnim i našoj zemlji.

– Vakcine smanjuju rizik od nastajanja ozbiljnih reakcija i posljedica na COVID-19 infekciju. Blaže reakcije kao povišena tempratura, groznica, kašalj, umor, glavobolja, malaksalost, slabost, bol i otok na mjestu primjene su znak da se organizam bori sa virusom i stvara prirodni imunitet. Zbog toga apelujemo na građane da se vakcinišu, te da ukoliko imaju teže reakcije ili one koje nisu prolazne u prosjeku od jednog do tri dana prijave svom ljekaru ili apotekaru. Također, molimo sve zdravstvene radnike da podrže naše nastojanje da se poveća sigurnosni monitoring nad primjenom svih lijekova sa posebnim naglaskom na vakcine. Svaka prijava proslijeđena Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH procjenjuje se i šalje u bazu WHO-UMC te postaje dio važnih globalnih informacija za praćenje sigurnosti lijekova – navode iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH .