BiH

Bašić: Mi iz ZDK mnogo više dajemo nego što nam se vraća raspodjelom, zakinuti smo za desetke miliona

Zeničko-dobojski kanton je, prema riječima premijera Mirnesa Bašića, među prvima podigao glas protiv važećeg modela raspodjele javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine. Dodaje kako smatraju da mnogo više daju nego što im se vraća raspodjelom i da se to mora mijenjati.   

Podsjećamo, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, čiji su predlagači zastupnici, naći će se na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 24. januara.

Naime, jedan broj federalnih parlamentaraca se odlučio pokrenuti izmjene postojećeg zakona smatrajući ga krajnje nepravednim prema jednom broju kantona. Tačnije, da Kanton Sarajevo nepravedno dobija najviše novca iz raspodjele, a čime su zakinuti u prvom redu Tuzlanski i Zeničko-dobojski kanton.

PROČITAJTE I:   Rekonstrukcija zeničke ulice Ivana Gundulića u završnoj fazi

– Zeničko-dobojski kanton je, zajedno s Tuzlanskim kantonom, među prvima digao glas protiv važećeg modela raspodjele javnih prihoda jer smo kao industrijski kanton godinama zakinuti za značajan iznos sredstva koja se procjenjuju na desetke miliona maraka. Smatramo da mnogo više dajemo nego što nam se vraća, a u toj raspodjeli profitiraju pojedini kantoni, posebno Kanton Sarajevo. Drago mi je što je u FBiH konačno sazrela klima da se model raspodjele mijenja i da ta raspodjela bude pravednija – kaže za Faktor Bašić i dodaje:

PROČITAJTE I:   Gradsko vijeće Goražde usvojilo rekordni budžet u iznosu od 13, 7 miliona KM – RTV BPK

– Ako izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH dobiju podršku u oba doma Parlamenta FBiH, naš kanton će samo ove godine dobiti dodatnih 14 miliona KM, s tim da će iznos sredstava narednih godina biti još veći. Tako ćemo dobiti dodatna sredstva za realizaciju razvojnih projekata, poboljšanje standarda zaposlenih na budžetu, posebno policije i prosvjetara. Bit će prostora da unaprijedimo boračku i socijalnu zaštitu, ali i ulažemo u infrastrukturu.

Zadnje objavljeno