Biznis

BH-Gas gubi kontrolu nad gasovodom, uputili molbu građanima

BH-Gas obavještava javnost, inspekcijske organe, tužilastva i policiju da sa danom 16. august ne mogu više provoditi efektivan nadzor nad gasovodom visokog pritiska tj. osnovnim sredstvom BH-Gasa. U vezi s tim objavili su fotografije poskidanih tablica sa svih terenskih vozila BH-Gasa kojima su istekle registracije i osiguranje.

“Kao što znate osnovni postulat svakog javnog preduzeća je poštivanje Zakona o javnim nabavkama putem odobrenih planova javnih nabavki. BH-Gas je još prije osam mjeseci dostavio Plan poslovanja i Plan javnih nabavki koji iz neobjašnjivih razloga nije uopće razmatran. Istovremeno, posljednjim aktivnostima ministarstva, BH-Gasu je odobrena transportna tarifa za period od 11. 08. 2021. – 31. 12. 2021. godine i koja iznosi 34,17 KM što za ovaj period omogućava prihod u visini 2,39 miliona KM. Ovim iznosom se ne osiguravaju sredstva niti za redovno poslovanje tako ni za registraciju vozila. O svemu smo obavijestili resorno ministarstvo, ali, kao i u svim drugim slučajevima, odbijaju svaki argument koji im se dostavi”, navode iz BH-Gasa.

Zato, mole javnost da u slučaju da primijete bilo kakva dešavanja na trasi gasovoda od cca 200 km poput curenja gasa, radova u blizini gasovoda ili bilo kakvih neuobičajenih dešavanja da pozovu BH-Gas na telefone koji se nalaze istaknuti na njihovim stanicama: 061/170-678; 061/218-866; ili na telefon 062/957-308. I ovi telefoni će biti u upotrebi do isticanja aktuelnih ugovora.

PROČITAJTE I:   U toku izgradnja "najljepšeg trga" u Kantonu Sarajevo

Pored ovoga, svi ugovori za licence softvera za redovan rad, praćenje sistema i knjigovodstvo ugovori počeli su isticati sa 7. mjesecom i svi pojedinačni ugovori istuču do 12 mjeseca 2021. godine.

“Ujedno, usvojenom odlukom zabranjeno nam je i da obračunavamo amortizaciju i vršimo rezervisanja u poslovanju. Do koje se mjere ide u urušavanju transportnog sistema može se vidjeti i kroz dokument koji smo dostavili ministarstvu 22. 07. 2021. godine u kojem smo na 22 strane detaljno obrazložili, uključivo i kupovinu papira, šta je potrebno za redovno održavanje gasovoda starog više od 40 godina i koji, koliko nam je poznato, nije dostavljen Vladi FBiH kao podloga za utvrđivanje tarife za transport gasa. Još ćemo jednom naglasiti da srodne transportne kompanije u susjedstvu imaju prihode svaka po 100 miliona KM, a BH-Gasu se daje 2,4 KM ili 6 miliona KM, a trošak zamjene cijevi ili kupovine mjerača ili SCADA sistema ili kupovine gasa za vlastitu potrosnju se mjere milionima KM neovisno u kojoj zemlji vršite nabavke”, saopćili su.

PROČITAJTE I:   Bh. kompanije na najprestižnijem sajmu vina i pića na svijetu

BH-Gas će, dodaju, ispoštovati sve odluke Vlade FBiH, ali naglašavaju da im je obaveza da obavijeste svu javnost da resorno ministarstvo krije sve dokumente koje dostavlja BH-Gas i ostaje im samo da konstatujemo činjenice putem javnosti.

“Fotografija koju dostavljamo je slika trenutnog stanja, a tekući troškovi koji su nam odobreni ne pokrivaju niti mogućnost da kupimo papir za printanje. Za Južnu interkonekciju, izrada glavnog projekta i revizija projekta, smo predložili iznos od 2,5 miliona KM, a odobreno je 1,5 milion KM, zajedno sa hitnim radovima, tako da po ministarstvu izrada idejnog rješenja i glavnog projekta sa revizijom projekta (uz hitne radove) se može izraditi za približno isti novac što je nepoznat primjer u svijetu.

Radi se o gasovodu dužine 160 km”, navode iz BH-Gasa.

“Da li će, i kada će, neko reagovati na sve prijave koje smo podnijeli nije nam poznato, ali se nadamo da neće niko poginuti jer gubimo kontrolu nad gasovodom od 30 bara iz razloga o kojima smo sve obavijestili”, poručuju iz BH-Gasa.

Tags

Zadnje objavljeno