BiH

BHRT: Nalazimo se u bezizlaznoj situaciji

Povodom blokade računa BHRT-a  od strane Poreske uprave Federacije BiH, Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine  izvjestio je Parlamantarnu Skupštinu BiH o bezizlaznoj situaciji u kojoj se našao ovaj javni servis koja može dovesti do gašenja BHRT-a i niza pogubnih lančanih posljedica.

Unatoč pozivima menadžmenta BHRT-a na iznalaženju rješenja – prijedloga sporazuma o plaćanju poreskih obaveza na rate i sl. – nije bilo sluha od strane Poreske uprave FBiH. Menadžment BHRT-a ne bježi od vraćanja duga, i sve što traži odnosi se na prolongiranja obavaza odnosno plaćanje obaveza u mjesečnim obrocima koji će omogućiti nesmetan rad ove kuće.

Činom blokade računa upitna je egzistencija 870 radnika, njihovih obitelji, a za Bosnu i Hercegovinu izlazak iz mnogih međunarodnih asocijacija, posebice europskih u kojima je BHRT aktivno sudjelovao kroz međunarodnu razmjenu programa.

PROČITAJTE I:   VIDEO+FOTO: Uoči Kurban-bajrama - Preporuke IZ u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete i INZ-a u vezi klanja kurbana, zbrinjavanja mesa i otpada

Podjećamo da je BHRT ovakvu situaciji  dovedena prije svega zbog nepoštivanja  Zakona o javnom RTV sistemu kojeg je donijela Parlamentarna skupština BiH 2005.godine.  Između ostalog, prema BHRT-u postoje višemilionska dugovanja koja se ne izmiruju uprkos pokrenutim tužbama još 2008.godine. Sudskog epiloga još nema. Kada bi BHRT naplatio ta potraživanja, bili bi likvidni, a bilo bi sredstava za modernizaciju i unapređenje programa.

Dugogodišnji je problem što se  RTV taksa  ne plaća na teritoriju cijele BiH.

Poštovani predstavnici države, pozivamo vas, kao osnivače javnog RTV servisa u BiH, a koji ste imenovali i nas, članove Upravnog odbora 4.6.2021.godine, da se žurno uključite u rješavanje ove velike krize.  Ako se hitno nešto ne poduzme moglo bi doći gašenja Javnog RTV servisa BiH koji pokriva cijelu državu te niza drugih posljedica.

PROČITAJTE I:   FOTO: Obnovljenu "Banju Reumal" svečano otvorili Novalić, Lendo, Klisura, Kubat i Mukača – posao za 50 radnika

Jedan od 14 uvjeta pristupanju BiH u EU je i odgovornost države za rad i stabilno finansiranje javnog RTV servisa.

Pokušajmo zajedno naći najbolja rješenje za budućnost i opstanak Radiotelevizije BiH.

Upravni odbor otvoren je za dogovor, razgovor, suradnju svih koji mogu pomoći u prevazilazenju ove od rata najteže situacije za državnu televiziju.

O teškoj situaciji i krizi u kojoj se nalazi javni medijski servis BiH upoznali smo sve mjerodavne domaće, europske i međunarodne predstavnike, navodi se u saopćenju Upravnog odbora BHRT-a.

Upravni odbor BHRT-a