Biznis

BiH ima sve manje domaćeg mesa: Jedemo evropske rezerve

Dok se država hvali stotinama miliona maraka podijeljenih poljoprivrednicima, oni koji to stvarno jesu kažu kako je konačno vrijeme za promjenu Zakona, kako bi taj novac stizao onim istinskim, a ne lažnim proizvođačima.

Na kraju ove druge pandemijske godine s kovidom, koji je uz sušu poljoprivrednoj proizvodnji pričinio značajnu štetu, najveći problem su, ipak, uvozni lobiji, a s njima i domaći mesoprerađivači, zbog kojih se najčešće gasi uzgoj junadi, a mi jedemo meso iz evropskih rezervi. Sela se gase, a zemlja ostaje pusta, piše Patria.

PROČITAJTE I:   Bh. poduzetnik koji zapošljava 400 radnika objavio: Povlačim se iz svih vidova javnog života

Mi 99% jedemo uvozno meso, to se kupuje iz nekih država, mi smo pojeli sve evropske zalihe – ovako na kraju godine, ne bez gorčine, predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mesa SBK-a Amir Bulut objašnjava stanje u proizvodnji mesa u Srednjobosanskom kantonu, koji prema zvaničnim podacima, u uzgoju ima tek nešto više od hiljadu bikova i junica, što je nedovoljno za podmirenje potreba za mesom na ovom području.

No, nažalost, kaže, i pored toga plasman iz domaćeg uzgoja, za koji postoji propisana procedura ,gotovo je nemoguća misija, pa stoga ne čudi što je samo u prvih devet mjeseci ove godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 53,1 milion kilograma mesa i drugih klaoničkih proizvoda.

PROČITAJTE I:   Euro-metali Doboj Jug zapošljavaju radnika u skladištu

Ili nam smanjuju cijenu ili od nas traže pola od tih podsticaja koje mi trebamo dobiti. Ove i prošle godine dosta ljudi napustilo proizvodnju tova junadi, prešli su na mlijeko – dodaje Bulut.

Zadnje objavljeno