Sport

BiH na granici 20 najvećih izvoznika nogometaša na svijetu, Hrvatska i Srbija u Top 10

Bosna i Hercegovina se nalazi na 21. mjestu najvećih svjetskih izvoznika nogometaša pošto je naša zemlja dala čak 180 internacionalaca.

Međunarodni institut za sportske studije (CIES) proveo je istraživanje o broju internacionalnih nogometaša za svaku zemlju, a među njima Bosna i Hercegovina je u vrhu.

Naša zemlja je dala čak 180 nogometaša koji igraju van BiH i smatraju se internacionalcima. Naravno, zemlje u kojima naši nogometaši najčešće odlaze su one iz regiona, a posebno se to odnosi na Hrvatsku, Srbiju i Sloveniju. Od ostalih zemalja naši nogometaši često biraju Tursku.

Šest internacionalaca nam nedostaje da bi bili među najboljih 20 izvoznika nogometaša pošto je Ukrajina na 20. mjestu sa 186 internacionalaca.

Zanimljivo, susjedne zemlje Hrvatska i Srbija nalaze se na osmom, odnosno devetom mjestu.

Očekivano, na prvom mjestu ubjedljivo nalazi se Brazil koji daje u ovom trenutku 1219 nogometaša koji igraju u inostranstvu. S obzirom na najveći “bazen” talentovanih nogometaša, prvo mjesto je sasvim očekivano.

Francuska je na drugom mjestu sa 978 nogometaša u inostranstvu, a slijede Argentina (815), Engleska (525) i Njemačka (441).