BiH

BPK: Zaostali poljoprivredni podsticaji iz 2018. biće isplaćeni do polovine novembra

Mensad Arnaut

BPK: Zaostali poljoprivredni podsticaji – Poljoprivrednim proizvođačima s područja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) koji su ostvarili pravo na novčane podsticaje u 2018.godini, sredstva će biti isplaćena do polovine mjeseca novembra – potvrdio je ministar privrede BPK-a Mensad Arnaut.

Po njegovim riječima, Vlada BPK na prijedlog ministarstva nedavno je usvojila odluku o isplati dugovanja poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo po Programu kantonalnih novčanih podsticaja poljoprivrednoj proizvodnji u 2018.godini.
„Sa isplatom tih podsticaja kasnilo se iz razloga što je Vlada BPK 2018.godine donijela zaključak o obustavljanju svih plaćanja zbog tadašnjeg izglasavanja nepovjerenja Vladi. U prvom kvartalu 2019.godine ta sredstva se nisu mogla isplatiti zbog Odluke o privremenom finansiranju“ – pojasnio je Arnaut.

PROČITAJTE I:   Zašto su sportski prijenosi najgledaniji tv događaji?

Dodao je da je od ukupno 250.000 KM predviđenih za podsticaje, u prošloj godini isplaćeno tek 48.000 KM.
„Naslijeđen je dug u 2019.godini za podsticaj poljoprivrednoj proizvodnji u iznosu od 202.000 KM. Dugovanja se odnose na podsticaj za animalnu i biljnu proizvodnju, podsticaj zapošljavanja u sektoru poljoprivrede, gdje mi kao Vlada i Ministarstvo sufinansiramo iznos od pedeset posto za uplatu doprinosa, te na podsticaj za unaprijeđenje i razvoj poljoprivrednog sektora“- dodao je ministar.

PROČITAJTE I:   Zenički rudari zbog blokade računa te neisplaćene plaće obustavili rad

Izrazio je žaljenje što su se poljoprivredni proizvođači našli u ovakvoj situaciji
„Sva dugovanja prema poljoprivrednim proizvođačima nastojat ćemo da izmirimo do polovine mjeseca novembra ove godine. Što se tiče podsticaja poljoprivredi za 2019. javni poziv je u toku, a ukoliko budemo realizirali aktivnosti ovom dinamikom, onim poljoprivrednim proizvođačima koji ostvare to pravo, nadam se, neće biti kašnjenja u isplati“ – kazao je ministar za privredu BPK.

Zadnje objavljeno