BiH

Članovi Vlade BPK nastavili posjete privrednim subjektima

Članovi Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde danas su nastavili posjete privrednim subjektima na području tog kantona. Tokom posjete firmama  grupacije “Okac” Goražde razgovarano je o problemima i potrebama goraždanske privrede te mogućnostima  zajedničkog  djelovanja s ciljem osiguranja boljeg poslovnog ambijenta.

U tim smislu naglašeno je da je saradnja privrednika i Vlade BPK Goražde od velikog značaja

“ Saradnja sa Vladom BPK je itekako važna I danas smo upoznali članove vlade sa problematikom te  razgovarali o mogućnostima da se poslovni ambijent učini boljim, kako doći do rasterećenja privrede I poboljšati situaciju da nam radnici ne odlaze. Primjetan je taj trend  i odlazak bude nadoknađen u nekom nivou ali nedovoljno. Stručnog kadra jako je malo  I zato je potrebno zadržati postojeći kadar ali I zaposliti novi.  Ne moramo govoriti o razvoju preduzeća ove grupacije bitna je opstojnost ali ako možemo ići I ka razvitku, zašto da ne” – kazala je predstavnica grupacije “Okac” Šejla Bojadžija.

PROČITAJTE I:   Fantastična Farah Onešćuk oborila četiri državna rekorda

Izrazila je očekivanja da će se u saradnji sa Vladom koja, kako je kazala, ima dobre namjere, procesi okrenuti u boljem pravcu, pa I u smislu javno-privatnog partnerstva gdje, kako je naglašeno, druge sredine u BiH uveliko koriste ove mogućnosti

“ Želimo da sagledamo I sa predstavnicima privrednih subjekata razgovaramo o budućim  zajedničkim aktivnostima  I mogućnostima podrške od Vlade BPK.  Saznali smo da je problem nedostatak radne snage,  da je potrebna bolja edukacija I stručno usavršavanje djece u školama kako bi imali bolje pripremljene radnike. Bilo je govora I mogućim novim projektima koji se mogu realizirati na području kantona  gdje do sada nemamo slučajeva javno-privatnog patnerstva za razliku od nekih kantona u kojima je to dobro razvijeno. Imamo zakon I trebamo sagledati koje su to mogućnosti I projekti koji bi se mogli realizovati I planiramo angažovati stručnjake iz ove oblasti u BiH koji bi nam pokazali u kojem smjeru mogu ići te aktivnosti” – kazao je premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

PROČITAJTE I:   Novo ime u Vladi TK: Omiljeni profesor studentima, sada je ministar

Predstavnici izvršne vlasti BPK istim povodom danas su posjetili I kompaniju Emka u industrijskoj zoni Vitkovići a slične posjete planirane su u narednom periodu I drugim privrednim subjektima u BPK Goražde.

Izvor: rtvbpk.ba

Zadnje objavljeno