Politika

Delegacija Doma naroda FBiH posjetila Vladu i Skupštinu ZDK

Delegacija Doma naroda FBiH posjetila Vladu i Skupštinu ZDK- Delegacija Doma naroda Parlamenta FBiH koju su predvodili predsjednici klubova Bošnjaka i Hrvata, Jasmin Duvnjak i Ivo Tadić, a u kojoj su bili i zamjenik predsjednka Kluba Bošnjaka Senad Čeljo te delegat Ramo Isak, posjetila je sjedište Zeničko-dobojskog kantona gdje se sastala sa premijerom Mirnesom Bašićem, ministrima u Vladi i predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem.

Duvnjak je rekao da je cilj posjete unaprjeđenje komunikacije, ali i saradnje u mnogim oblastima koje mogu doprinijeti boljem položaju građana, istakavši važnost kontinuirane sistemske saradnje različitih institucija i nivoa vlasti u FBiH i državi.

Razgovarano je i o pitanjima iz zajedničke nadležnosti Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i Doma naroda FBiH, a u tom smislu je istaknut značaj nedavnog usvajanja izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, kojim je unaprijeđena pozicija kantona, a čije je donošenje inicirano i iz ZDK-a.

Premijer Bašić se zahvalio delegatima Doma naroda FBiH koji su glasali za predložene izmjene, posebice delegatima iz ovog kantona Jasminu Duvnjaku, Ivi Tadiću, Rami Isaku, Mladenu Simiću i Jasminku Kapiću, te na taj način pokazali da štite i zastupaju interese građana ZDK-a.

Naglasio je da očekuje i skoro dnošenje Zakona o zaštiti porodice koji će donijeti važna nova prava građanima, prije svega pravo na značajno veću porodiljnu naknadu, a što će, smatra, biti jedna od najvažnijih populacionih mjera u FBiH.

Razmatrana je i trenutna sigurnosna situacija u državi i u regionu, ali i načini na koje treba zaštiti građane od stalnog povećanja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, što je udar na ekonomsko-socijalni status građana. Naglašena je potreba uvođenja interventnih mjera na različitim nivoima vlasti kako bi se olakšao život ljudi.

Zeničko-dobojski je osmi kanton koji je posjetila delegacija Doma naroda FBiH, a uskoro planiraju posjetiti Kanton Sarajevo i Livanjski kanton.