Biznis

Delegacija Vlade švicarskog Kantona Graubünden u posjeti Kaknju i Zenici

Predsjednik Vlade švicarskog Kantona Graubünden Marcus Caduff, zajedno s delegacijom članova kantonalne vlade, u posjeti je Bosni i Hercegovini radi razmjene iskustava s bh. kolegama na kantonalnoj i općinskoj razini te upoznavanja s projektima suradnje koje podržava Švicarska. Delegacija je danas posjetila Kakanj i Zenicu gdje se sastala sa predstavnicima Općine Kakanj i Zeničko-dobojskog kantona. U narednim danima izaslanstvo će se sastati i sa kolegama iz Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. S predstavnicima vlasti u Mostaru, članovi vlade Kantona Graubünden će razmijeniti informacije o promociji turizma. Ovu posjetu će iskoristiti i za susret sa švicarskim vojnicima koji služe u misiji EUFOR-a Althea i švicarskim investitorom u Mostaru.

“Danas smo imali vrlo zanimljive razmjene u Kaknju i Zenici. Naše kantonalne vlade imaju mnogo sličnih nadležnosti. Možemo mnogo naučiti jedni od drugih na različitim poljima kao što su razvoj međukantonalne i međuopćinske suradnje, strateško planiranje ili učinkovito smanjenje rizika od katastrofa”, izjavio je predsjednik Kantona Graubünden Marcus Caduff.

PROČITAJTE I:   Tesla i dalje bez konkurencije u prodaji električnih automobila, Mercedes čak na 15. mjestu

Tokom susreta sa načelnikom Općine Kakanj Mirnesom Bajtarevićem gosti iz Švicarske su imali priliku saznati više o razvojnoj perspektivi Kaknja i iskustvima sa Švicarskim programom saradnje sa fokusom na smanjenje rizika od katastrofa. Kakanj je, kao i ostala područja u BiH, izložen različitim rizicima od katastrofa. Upravljanje rizikom od katastrofa stoga je važno za lokalni razvoj. “Uz podršku zajedničkog Švicarsko-UN programa smanjenja rizika od katastrofa, Općina Kakanj uspjela je sustavno integrirati upravljanje rizikom od katastrofa u svoju Strategiju razvoja i unaprijediti međusektorsku suradnju. Ovakav pristup mogao bi biti model za druge lokalne samouprave u zemlji”, rekla je zamjenica direktora za suradnju u Ambasadi Švicarske Chantal Felder.

Gosti su posjetili i Privrednu komoru Zeničko-dobojskog kantona: susreli su se s predstavnicima obrazovnog sektora, učenicima i pripravnicima, te nastavnicima iz strukovnih škola i predavačima iz kompanija. Svi oni zajednički rade na jačanju profesionalnih vještina mladih ljudi unapređujući bh. strukovno obrazovanje (TVET). Švicarska, zajedno sa svojim partnerom GIZ-om koji sprovodi projekat, dijeli svoje iskustvo i znanje o tome kako izgraditi dualno orijentirani sustav strukovnog obrazovanja i praktične obuke, i u tom smislu podržava Zeničko-dobojski kanton. Zajednički se ulažu napori kako bi se osiguralo da se praktično osposobljavanje učenika i učenica provodi na radnom mjestu i da je suradnja između poslodavaca, TVET škola i nadležnih obrazovnih vlasti – institucionalizirana i ukorijenjena u regulatorni okvir. Govoreći o iskustvima u Švicarskoj, Caduff je izjavio: „Takav sustav omogućava učenicima TVET-a da steknu vještine relevantne za tržište rada koje će im pomoći da pronađu dostojanstven posao“.

Delegacija će se sastati i sa kolegama iz Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona. S predstavnicima kantonalne vlade u Mostaru će razgovarati o promociji turizma. Ovu posjetu će iskoristiti i za susret sa švicarskim vojnicima u misiji EUFOR Althea i švicarskim investitorom u Mostaru.