BiH

Delegatsko pitanje Rame Isaka: Zašto još uvijek nije imenovan direktor Federalne uprave policije?

Dr.sc. Ramo Isak, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, dana 09.12.2021. godine postavio je pitanje Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova, zašto već tri godine nije imenovan direktor Federalne uprave policije?

Svi smo svjedoci aktuelnog sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, pa je neprihvatljivo da ovako važan policijski organ u sistemu sigurnosti godinama nema svoga direktora, što umanjuje njegov operativni kapacitet.

Nejasno je zašto Vlada Federacije BiH i Nezavisni odbor za izbor i imenovanje direktora policije ne vrše svoju zakonsku nadležnost, iako je za ovu poziciju provedena konkursna procedura i sačinjena lista od sedam kandidata koji su ispunili sve propisane uslove. Evidentno je da se radi o kandidatima koji imaju najviše činove i koji rade na visokim pozicijama u policiji.

PROČITAJTE I:   VIDEO: Vlada ZDK odobrila sredstva za projekt zdravstvene zaštite sportista amatera

Zbog toga Ramo Isak traži da se što prije okonča procedura izbora, te da se pokrene odgovornost protiv svih odgovornih lica – zašto i zbog čega do sada nije imenovan direktor FUP-a?

Isak je postavio pitanje i za zamjenika direktora Federalne uprave policije šta planira preduzeti u vezi navoda iz teksta “Slobodne Bosne”, a za navodno “nezakonite radnje i zloupotrebe službene dužnosti i ovlaštenja” šefa Detašmana FUP-a u Zenici. Takođe, i po pitanju navodnog “nedozvoljenog pritiska” na dvije članoce Nezavisnog odbora ZDK, a što je Isak već kao poslaničko pitanje postavio na zasjedanju Skupštine ZDK.

PROČITAJTE I:   FHMZBiH - Narednih dana oblačno vrijeme sa pljuskovima

Upcoming Events