Crna hronika

Detalji akcije u TK: SIPA uhapsila Envera Bijedića i njegove saradnike, pod lupom istražitelja višemilionski tender

hapšenje sipa u tk

U akciji SIPA-e koju pod nadzorom Tužilaštva TK pripadnici ove policijske agencije provode od jutros izdat je nalog za privođenje šest osoba. U toku su pretresi u Tuzli, Gračanici i Živinicama.

Pod kontrolom SIPA-e nalaze se Enver Bijedić, državni zastupnik i predsjednik stranke Socijelademokrati BiH, te Aziz Čačković, Amir Tursunović i Amir Sušić, sva trojica kadrovi te stranke, kao i privatni poduzetnici Dženan i Atif Mujkić, vlasnici firme “Minning and Drilling” iz Gračanice.

Aziz Čačković direktor je rudnika soli “Tuzla” d.d., Amir Sušić je bivši direktor, a Tursunović je predsjednik Nadzoronog odbora.

PROČITAJTE I:   Akcija "Office", SIPA izvršila pretres poslovnih prostorija

Svi osumnjičeni će svi biti privedeni u prostorije SIPA-e na ispitivanje, nakon čega će se odlučiti o daljim koracima.

Oni se sumnjiče za dodjeljivanje poslova ekploatacije soli na “Tetimi” firmi koja nema kapacitete za tu vrstu polsova.

Jedan od ugovora koj je pod lupom istražitelja je onaj fotpisan 12. februara ove godine, a koji se odnosi na bušenje i opremanje usmjerenih istražno-eksploatacionih bušotina.

PROČITAJTE I:   Lice D.B. iz Kaknja, lišen slobode zbog izvršenja krivičnih djela "Povreda mira pokojnika"

U pitanju je investicija vrijedna 5,5 miliona maraka. Ovaj posao je dodijeljen firmi Mnning and Drilling d.o.o. Gračanica koja je osnovana u julu 2018. godine i koja je do kraja 2019. godine imala samo jednog zaposlenog radnika i ukupni prihod u iznosu od 220 hiljada.

Zadnje objavljeno