BiH

Djelimična demontaža urušenih zidnih struktura Električne centrale na Marijin Dvoru

Rješenjem je vlasniku tog nacionalnog spomenika naložena demontaža zidnih struktura industrijskog postrojenja objekta do visine cca 1,5 m od kote okolnog terena.

Nakon pribavljenih mišljenja i konsultacija s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja i Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika, postupajući federalni građevinski inspektor danas je donio odgovarajući upravni akt – rješenje, a povodom urušavanja nacionalnog spomenika “Graditeljska cjelina-mjesto i ostaci industrijskog postrojenja (električne centrale)” na lokalitetu Marijin Dvora, općina Centar Sarajevo.

Rješenjem je vlasniku tog nacionalnog spomenika naložena demontaža zidnih struktura industrijskog postrojenja objekta do visine cca 1,5 m od kote okolnog terena, čime će se istovremeno osigurati zaštita života ljudi i zaštita mjesta i ostataka kulturnog naslijeđa.

Rješenje je doneseno po službenoj dužnosti, temeljem člana 90. Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, člana 13. Zakona o provedbi odluka Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika uspostavljene Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, članova 117. i 118. Zakona o inspekcijama FBiH i člana 200. Zakona o upravnom postupku.

PROČITAJTE I:   Usvojen do sada najveći Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja KS

Nakon demontaže zidnih struktura, naloženo je montiranje čeličnog plašta po kruni preostalih zidova, s ciljem zaštite ostataka zidnih struktura od vremenskih uticaja.

Rok za početak radova na demontaži je pet dana od dana prijema rješenja, a vlasnik, odnosno korisnik građevine dužan je poduzeti mjere za otklanjanje opasnosti i do otklanjanja opasnosti označiti građevinu kao opasnu, u skladu s članom 77a Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH.

Radovi će se izvoditi pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, koji je nadležan za obavljanje poslova iz oblasti zaštite i korištenja kulturno-historijskog naslijeđa, odnosno arhitekte konzervatora, saopćeno je iz Kabineta direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

PROČITAJTE I:   dm iz predostrožnosti povlači proizvod "dmBio bademi"

Kako iz ove uprave podsjećaju, nakon što je 5. marta došlo do urušavanja južnog dijela zapadnog krila objekta nacionalnog spomenika Graditeljska cjelina – mjesto i ostaci industrijskog postrojenja (električne centrale) na Hisetima, postupajući federalni građevinski inspektor je narednog dana, 6. marta izvršio inspekcijski nadzor u kojem je konstatovano da je urušen dio objekta u širini od cca 30 m na gornjem, do cca 20 m na donjem dijelu objekta.

“Objekat je u dosta lošem fizičkom stanju, a federalni građevinski inspektor je u više navrata u proteklom periodu postupao i nalagao mjere za osiguranje građevine od obrušavanja”, – navodi se, između ostalog, u saopćenju.Izvor: www.akta.ba

Zadnje objavljeno