BiH

Dokumentarni film Bojana Tomića „Dan u životu jednog bota“ – KAKO PREPOZNATI INTERNET BOTOVE

Postoji armija ljudi koji svakodnevno za nečije interese ostavljaju komentare na portalima i društvenim mrežama. Upravo o tome govori dokumentarni film autora Bojana Tomića „Dan u životu jednog bota“, koji je nedavno premijerno prikazan, a dostupan je svim građanima na Youtube platformi.

„Botovi su sredstvo u rukama određenih interesa, pomoću kojih se dijele diskreditirajući i kompromitirajući sadržaji obično putem društvenih mreža. Njihove glavne karakteristike su anonimnost i rad po direktivama određenih interesnih grupa“, kaže autor filma Bojan Tomić.

Film pruža uvid u strukturu ličnosti jednog prosječnog bota, nekoga ko može biti svačiji komšija, rođak ili prijatelj, a ko vodi na neki način dvostruki život. Reakcije javnih ličnosti na napade botova i njihovi savjeti kako se nositi sa tim napadima dio su filma, koji nastoji pomoći građanima da lakše prepoznaju i neutrališu djelovanje botova.

PROČITAJTE I:   Za subotu 3. juna neformalna grupa građana „Park prirode Trstionica i Boriva“ zakazali protestni skup

„Društvene mreže su odavno postale mjesto gdje se iskazuje nezadovoljstvo i upravo tu botovi crpe najveću snagu, koristeći suptilne i razrađene metode. Ono što im svakako pomaže jeste često površan pristup građana temama o kojima se govori, bez prethodnog provjeravanja svih relevantnih činjenica. Iako se ne može o svemu znati sve, umjeren pristup temi i uvažavanje sagovornika uvijek je dobitna kombinacija“, kazao je autor filma Bojan Tomić.

PROČITAJTE I:   U BPK počinje implementacija projekta ranog otkrivanja HPV virusa – RTV BPK

„Dan u životu jednog bota“ nastao je u sklopu projekta „Mediji za građane – građani za medije“, koji je finansirala Evropska unija. Projekat u Bosni i Hercegovini provodi Mediacentar. Produkcija PRVI KADAR bila je zadužena za produkciju filma.

 

Zadnje objavljeno