Politika

Duvnjak prezentirao ‘popis blokada i opstrukcija koje su izazvale političku krizu’

Delegat iz bošnjačkog kluba u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Jasmin Duvnjak uputio je odgovor na pitanje vezano za funkcioniranje Doma naroda i popis blokada koje su izazvale duboku političku krizu, a koje je na posljednjoj sjednici Doma naroda uputio predsjednik Kluba izaslanika hrvatskog naroda Ivo Tadić.

Kako navodi Duvnjak, pod punom političkom odgovornošću i „bez ambicije da ovo pretvorim u polemički poligon i dodatno zaoštrim političke odnose, što nije u interesu ni naroda ni građana koje predstavljamo“ kao odgovor je naveo „popis blokada i opstrukcija koje su izazvale političku krizu“.

Među blokadama i opstrukcijama koje smatra političkim udarom na izvršnu vlast Duvnjak je posebno izdvojio sprječavanje implementacije izbornih rezultata sa Općih izbora 2018. od HDZ-a i partnerskih stranaka.

-U političkoj i parlamentarnoj teoriji i praksi zapadnih demokratija nije zabilježen slučaj da se nakon održanih izbora ne implementiraju rezultati kroz izbor nove vlade. Brutalno je pogažena volja građana FBiH. Vi koji blokirate i ne krijete da je to dio vaših političkih taktika i strategija. Pravo pitanje za pravosudne institucije naše zemlje jeste da li u ovim blokadama ima obilježja krivičnih djela zloupotrebe položaja, ovlasti ili čak podrivanja ustavnog poretka, navodi Duvnjak.

Kao politički udar na sudsku vlast naveo je blokadu popunjavanja Ustavnog suda FBiH, od strane predsjednika FBIH Marinka Čavare, iako su, kako ističe, sve procedure popunjavanja u skladu sa Zakonom o VSTV-u završene prije tri godine.

Politički udar na zakonodavnu vlast Duvnjak ilustrira time što je Dom naroda  po pitanju produktivnosti i efikasnosti u značajnom zaostatku u odnosu na Predstavnički dom.

-Samo u aktuelnom mandatu 2018-2022. Predstavnički dom je usvojio 147 akata više od Doma naroda, i to 42 prijedloga i nacrta zakona, 60 izvještaja različitih institucija, 22 informacije, šest odluka, šest programa, četiri strategije i sedam drugih dokumenata. Kada ovim brojkama dodamo neusvojene i zaustavljene akte iz ranijih mandata, onda je statistika još poraznija. Sumarno, ukupni zaostatak iznosi oko 250 akata. Dom naroda s obzirom na sastav, strukturu i nadležnosti postao je „usko grlo“ u zakonodavnom postupku, mnogo usporava i neopravdano koči mnoge društvene i političke procese, te određena imenovanja i izbore, navodi Duvnjak.

Dodaje da je ponekad je teško razlučiti kada i koliko ima smišljenih opstrukcija poput ovih vezanih za blokade u funkcionisanju izvršne i sudske vlasti, kada se radi o blokadama u kojima Dom naroda postaje instrument za političke ucjene i potkusurivanja, a kada jednostavno nema funkcionalne i efikasne parlamentarne većine koja bi pokazala odgovornost spram svih građana Federacije BiH.

-Ovdje ne leži apsolutno samo vaša odgovornost, ali složit ćete se da ovako koncipiran parlamentarni sistem je izvor raznih blokada i nerada koji šteti svim građanima, dodaje Duvnjak.

On u svom, kako navodi odgovoru na pitanje predsjednik Kluba izaslanika hrvatskog naroda Ive Tadića navodi da se u cilju bolje propulzivnosti, jačanja odgovornosti i djelotvornosti Parlamenta FBiH moraju  reducirati nadležnosti i skratiti postupci usvajanja akata u Domu naroda.

-Zaštita pitanja od vitalnog nacionalnog interesa trebala bi dominirati u radu ovog Doma, međutim to nije slučaj, zbog široko postavljenih zakonodavnih ingerencija, kao i zbog blokade popunjavanja Ustavnog suda FBiH od strane predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare. Zbog navedene blokade ne može funkcionisati Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, tako da akti u kojima bi moglo biti prepoznato ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa ne mogu ni ići na mehanizam provjere. Ovdje oni koji se zaklinju u kolektivna prava i tzv. legitimno predstavljanje na bezobziran način izigravaju mogućnosti demokratske i ustavne zaštite prava i interesa svih naroda i građana Federacije BiH, navodi Duvnjak u odgovoru Tadiću koje je dostavljeno i medijima.

U PRILOGU KOMPLETAN DOKUMENT

Odgovor Klubu izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH
„POPIS BLOKADA I OPSTRUKCIJA KOJE SU IZAZVALE POLITIČKU KRIZU!!!“

Poštovani,

Na posljednjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH predsjednik Kluba izaslanika hrvatskog naroda Ivo Tadić postavio je pitanje vezano za funkcionisanje Doma naroda i popis blokada koje su izazvale duboku političku krizu. Pod punom političkom odgovornošću i bez ambicije da ovo pretvorim u polemički poligon i dodatno zaoštrim političke odnose, što nije u interesu ni naroda ni građana koje predstavljamo, dostojanstveno i argumentirano upućujem slijedeći odgovor na delegatsko pitanje:

POPIS BLOKADA I OPSTRUKCIJA KOJE SU IZAZVALE POLITIČKU KRIZU:

A) Politički udar na izvršnu vlast

Na prvom mjestu je spriječavanje implementacije izbornih rezultata sa Općih izbora 2018. Zbog antieuropske i antidemokratske politike ultimatuma HDZ BiH i partnera u entitetu Federacija BiH nije izabrano novo rukovodstvo izvršne vlasti (predsjednik i potpredsjednici FBiH), niti je imenovana nova Vlada FBiH.

U političkoj i parlamentarnoj teoriji i praksi zapadnih demokratija nije zabilježen slučaj da se nakon održanih izbora ne implementiraju rezultati kroz izbor nove vlade. Brutalno je pogažena volja građana FBiH. Vi koji blokirate i ne krijete da je to dio vaših političkih taktika i strategija. Pravo pitanje za pravosudne institucije naše zemlje jeste da li u ovim blokadama ima obilježja krivičnih djela zloupotrebe položaja, ovlasti ili čak podrivanja ustavnog poretka.

B) Politički udar na sudsku vlast

Blokada popunjavanja Ustavnog suda FBiH, od strane Marinka Čavare (HDZ BiH), iako su sve procedure popunjavanja u skladu sa Zakonom o VSTV-u završene prije tri godine. Na ovaj način ugrožen je rad Ustavnog suda kao jedne od najbitnijih sudskih institucija za zaštitu pravnog poretka i ljudskih prava.

C) Politički udar na zakonodavnu vlast

Jednostavan komparativni prikaz rada oba doma Parlamenta FBiH neupitno potvrđuje da je Dom naroda po pitanju produktivnosti i efikasnosti u značajnom zaostatku u odnosu na Predstavnički dom. Samo u aktuelnom mandatu 2018-2022 Predstavnički dom je usvojio 147 akata više od Doma naroda, i to 42 prijedloga i nacrta zakona, 60 izvještaja različitih institucija, 22 informacije, šest odluka, šest programa, četiri strategije i sedam drugih dokumenata. Kada ovim brojkama dodamo neusvojene i zaustavljene akte iz ranijih mandata, onda je statistika još poraznija. Sumarno, ukupni zaostatak iznosi oko 250 akata.
Dom naroda s obzirom na sastav, strukturu i nadležnosti postao je „usko grlo“ u zakonodavnom postupku, mnogo usporava i neopravdano koči mnoge društvene i političke procese, te određena imenovanja i izbore.
Istina ponekad je teško razlučiti kada i koliko ima smišljenih opstrukcija poput ovih vezanih za blokade u funkcionisanju izvršne i sudske vlasti, kada se radi o blokadama u kojima Dom naroda postaje instrument za političke ucjene i potkusurivanja, a kada jednostavno nema funkcionalne i efikasne parlamentarne većine koja bi pokazala odgovornost spram svih građana Federacije BiH. Ovdje ne leži apsolutno samo vaša odgovornost, ali složit ćete se da ovako koncipiran parlamentarni sistem je izvor raznih blokada i nerada koji šteti svim građanima.

Stoga, sasvim je jasno da u cilju bolje propulzivnosti, jačanja odgovornosti i djelotvornosti Parlamenta FBiH moraju se reducirati nadležnosti i skratiti postupci usvajanja akata u Domu naroda. Zaštita pitanja od vitalnog nacionalnog interesa trebala bi dominirati u radu ovog Doma, međutim to nije slučaj, zbog široko postavljenih zakonodavnih ingerencija, kao i zbog blokade popunjavanja Ustavnog suda FBiH od strane predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare. Zbog navedene blokade ne može funkcionisati Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, tako da akti u kojima bi moglo biti prepoznato ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa ne mogu ni ići na mehanizam provjere. Ovdje oni koji se zaklinju u kolektivna prava i tzv. legitimno predstavljanje na bezobziran način izigravaju mogućnosti demokratske i ustavne zaštite prava i interesa svih naroda i građana Federacije BiH.

U nastavku ovog dugog i atipičnog ODGOVORA (jer je poprilično dug popis blokada, političkih udara i opstrukcija) upoznajem i vas i javnost sa listom akata iz tekućeg mandata koji su „na čekanju“ u Domu naroda:

 

KOMPARATIVNI PRIKAZ
AKTI KOJE JE USVOJIO PREDSTAVNIČKI DOM PARLAMENTA FBiH,
A DOM NARODA JOŠ NIJE RAZMATRAO
(mandatni period 2018 – 2022)

PRIJEDLOZI ZAKONA:

1. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima – skraćeni postupak – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

2. Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata – skraćeni postupak – (PD – 8. sj. 20.11. 2019.),

3. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reviziji privatizacije privrednih društava i banaka u FBiH, predlagač: Ismet Osmanović – skraćeni postupak – (PD – 8. sj. 20.11. 2019.),
4. Prijedlog zakona o porezu na ugljikovodonike u Federaciji Bosne i Hercegovine – skraćeni postupak, broj: 02-02-2501/19 od 27.12.2019. godine – (PD – 10. sj. 29.1. 2020.),

5. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednim savjetodavnim službama, broj: 02-24-96/18 od 15.10.2020. godine – PD – 18. sj. 26.1. 2021,

6. Prijedlog zakona o provođenju odluka sudova, broj: 02-02-988/17 od 23.12.2020. godine, – PD – 18. sj. 26.1. 2021,

7. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH – skraćeni postupak, broj: 01-02-1405/20 od 28.7.2020. godine, predlagač Goran Akšamija – (PD -20.sj. 30.3.2021.),

8. Prijedlog zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, broj: 02-02-414/17 od 13.7.2018. godine – (PD -22.sj. 26.5. 2021.),

9. Prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH (predlagač: Zijat Mušić, poslanik u Predstavničkom domu) – skraćeni postupak, broj: 02-02-1370/21 od 21.6.2021. godine – (PD-27.sj. 30.11.2021.godine),

10. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju – hitni postupak, broj 02-02-1829/21 od 17.9.2021. godine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine),

11. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica – skraćeni postupak (predlagač: Klub SDA u Predstavničkom domu), broj: 02-02-2120/21 od 23.12.2021. godine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine),

12. Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo – skraćeni postupak, broj: 02-02-2206/21 od 19.11.2021. godine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine),

13. Prijedlog zakona o Gradu Orašje– skraćeni postupak, broj: 02-02-2280/21 od 1.12.2021. godine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine),,

14. Prijedlog zakona o Gradu Zavidovići– skraćeni postupak, broj: 02-02-2281/21 od 1.12.2021. godine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine),,

15. Prijedlog zakona o Gradu Konjic– skraćeni postupak, broj: 02-02-2282/21 od 1.12.2021. godine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine),,

16. Prijedlog zakona o Gradu Bosanska Krupa– skraćeni postupak, broj: 02-02-2283/21 od 1.12.2021. godine- (PD-28.sj. 21.12.2021.godine), ,

17. Prijedlog zakona o Gradu Stolac– skraćeni postupak, broj: 02-02-2284/21 od 1.12.2021. godine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine),,

18. Prijedlog zakona o Gradu Lukavac– skraćeni postupak, broj: 02-02-2285/21 od 1.12.2021. godine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine),

19. Prijedlog zakona o slobodnim zonama u Federaciji Bosne i Hercegovine, broj: 02-02-888/21 od 14.10.2021. godine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine),

20. Prijedlog zakona o plinovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska”, broj: 02-02-1909/20 od 19.11. 2021. godine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine),

21. Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, broj u PD: 01-02-393/21 (PD-29. sj. 24.1.2022. godine), broj u DN: 02-02-1648/21

NACRTI ZAKONA:

1. Nacrt Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih lica – rezidenata FBiH koja su ostvarila prihode iz inostranstva, predlagač: Irfan Čengić, poslanik u Predstavničkom domu – (PD – 1. sj. 28.2.2019.),

2. Nacrt zakona o pravima demobilisanih branilaca i članova njihovih porodica – (predlagač: Klub poslanika DF – GS u Predstavničkom domu) – (PD – 1. sj. 28.2.2019.),

3. Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vodama – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

4. Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

5. Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u Federaciji BiH – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

6. Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima (u formi Nacrta zakona – prihvaćen), – (PD – 5. sj. 24.9. 2019.),

7. Prijedlog zakona o Fondu za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost Federacije BiH (u formi Nacrta zakona – prihvaćen), – (PD – 5. sj. 24.9. 2019.),

8. Nacrt Zakona o izmjenama Zakona o veterinarstvu – (PD – 8. sj. 20.11. 2019.),

9. Nacrt Zakona o specijalnoj edukacijsko – rehabilitacijskoj, logopedsko – audiološkoj i socijalno –pedagoškoj djelatnosti (predlagač: Meliha Bijedić, zastupnica u Zastupničkom domu) – – (PD – 10. sj. 29.1. 2020.),

10. Nacrt zakona o reprodukcionom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja – (PD – 10. sj. 29.1. 2020.),

11. Nacrt Zakona o posebnom registru osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i malodobnicima u FBiH, predlagatelj : Lana Prlić – (PD – 10. sj. 29.1. 2020.),

12. Nacrt zakona o likvidacionom postupku, broj: 02-02-1498/18 od 3.9.2018. godine – (PD – 12. sj. 23.6. 2020.),

13. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o penzijsko –invalidskom osiguranju (predlagač: Azra Hadžić Bećirspahić, zastupnica u Zastupničkom domu) – PD – 13. sj. 28.7. 2020,

14. Nacrt Regulacionog plana historijskog gradskog područja Blagaj za period od deset godina od dana usvajanja, broj: 02-23- 1181/17 od 8.6.2017. godine – PD – 14. sj. 14.10. 2020,

15. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazavanih pandemijom korona virusa (predlagatelj: Klub zastupnika SDP BiH u Zastupničkom domu) – PD – 16. sj. 2.12. 2020,

16. Nacrt zakon o konverziji kredita sa valutnom klauzulom u švicarskim francima (CHF) u konvertibilne marke (KM) – (predlagač: Hasan Muratović, zastupnik u Zastupničkom domu) – PD – 17. sj. 19.01. 2021,

17. Nacrt zakona o sportskim klubovima u Federaciji BiH – predlagač: Irfan Čengić, poslanik u Predstavničkom domu – PD – 24. sj. 27.7.2021. godine prihvatio u formi Nacrta,

18. Nacrt zakona o zaštiti nasilja o porodici – predlagač: Komisija za jednakopravnost spolova – PD – 24. sj. 27.7.2021. godine prihvatio u formi Nacrta,

19. Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode – (PD-25.sj. 27.9.2021.godine),

20. Nacrt zakona o rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine, broj 02-02-1833/21 od 20.9.2021. godine — (PD-26.sj. 27.10.2021.godine),

21. Nacrt zakona o kinematografiji i audiovizuelnom stvaralaštvu Federacije Bosne i Hercegovine (predlagač: Husein Rošić, poslanik u Predstavničkom domu), – (PD-26.sj. 27.10.2021.godine),

PRIJEDLOZI ODLUKA:

1. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu (konsolidovani) i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2019. godinu (Anex I), broj: 02-33-1136/20 od 15.6.2020. godine – (PD – 15. sj. 15.10. 2020.),

2. Prijedlog Regulacionog plana historijskog gradskog područja Počitelj za period od deset godina, broj 02-23-1474/18 od 3.8.2018. godine – (PD – 15. sj. 15.10. 2020.),

3. Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju Projekta izgradnje dionica Autoceste Medakovo – Poprikuše na Koridoru Vc, broj: 02-11-254/21 od 25.1.2021. godine – ( PD – 19 sj. 24.2.2021. godine),

4. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu (konsolidovani) i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Federalnog fonda solidarnosti za 2020. godinu (ANEX l), broj: 02-33-1403/21 od 25.6.2021. godine – (PD-25.sj. 27.9.2021.godine),

5. Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Izvještaj „Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji Bosne i Hercegovine – 2019. godina sa Izvještajem Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine „Zdravstveno stanje stanovništva i zdravstvena zaštita u Federaciji Bosne i Hercegovine -2019. godina“, broj 02-33-1358/21 od 18.6.2021. godine – (PD-26.sj. 27.10.2021.godine),

6. Prijedlog odluke o imenovanju članova Vijeća nacionalnih manjina, broj 01/6-02-2416/21-1, (PD- 29. sj. 24.1.2022. godine),

PLANOVI:

1. Godišnji plan zaduživanja Federacije BiH za 2021. godinu, broj: 02-11-445/21 od 10.2.2021. godine, – (PD- 20. sj. 30.3.2021.) – primljen k znanju,

2. Revidirani godišnji plan zaduživanja za 2020. godinu – (PD-25.sj. 27.9.2021.godine),

ZAKLJUČCI:

1. Zaključak o davanju prethodne saglasnosti u postupku izdavanja Energetske dozvole investitoru JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo – (PD – 1. sj. 7.3.2019., DN- 18. van. sj. 19.4.2018.),

2. Zaključci Parlamentarne komisije odgovorne za reviziju – (PD – 16. sj. 8.12. 2020.) – usvojeni.

STRATEGIJE:

1. Strategija upravljanja dugom 2021 – 2023. godina, broj: 02-11-605/21 od 23.2.2021. godine, – (PD – 20.sj. 30.3.2021. godine) – primljeno k znanju,

2. Strategija reforme upravljanja javnim finansijama u Federaciji BiH 2021-2025 god. broj: 02-02-804/21 od 30.3.2021. godine – (PD – 21. sj. 27.4. 2021.),

3. Strategija razvoja Federacije BiH 2021.- 2027. – broj 02-02-803/21 od 30.3.2021. godine – (PD – 21. sj. 27.4. 2021.),

4. Strategija razvoja sistema internih finansijskih kontrola u javnom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine, broj: 02-02-960/21 od 19.4.2021. godine – (PD – 23. sj. 5.7. 2021.).

DOKUMENTI:

1. Dokument okvirnog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2023. godina, broj: 02-11-1795/20 od 12.10.2020. godine – (PD – 18. sj. 2.2. 2021.),

2. Dokument okvirnog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za period 2022. – 2024. godina, broj: 02-11-1573/21 od 19.7.2021. godine.

REZOLUCIJE:

1. Prijedlog rezolucije o osudi napada na ustavnopravni poredak države Bosne i Hercegovine – (PD-28.sj. 21.12.2021.godine).

PROGRAMI:

1. Program rada Vlade Federacije BiH za 2019. godinu – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

2. Prijedlog akcijskog plana za realiziranje Strategije razvitka industrije građevinskog materijala Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018. – 2025. godina – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

3. Prijedlog akcijskog plana za realiziranje Strategije razvitka metalnog i elektro sektora Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018. – 2025. godina – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

4. Prijedlog akcijskog plana za realiziranje Strategije razvitka drvne industrije Federacije Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018. – 2025. godina – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

5. Program restruktuiranja elektroenergetskog sektora u FBiH – (PD – 10. sj. 29.1. 2020.),

6. Program rada Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, broj: 02-02-234/20 od 24.1.2020. godine – (PD – 11. sj. 19.2. 2020.).

IZVJEŠTAJI:

1. Izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH za 2018. godinu (konsolidovani) i izvještaj o izvršenju finansijskog plana Federalnog Fonda solidarnosti za 2018. godinu (Aneks 1) – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

2. Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz „Tekuće rezerve“ Budžeta Federacije BiH za 2018. godinu – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

3. Izvještaj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2017. godinu i izvještaj o izvršenju Finansijskog plana za 2017. godinu – (PD – 7. sj. 29.10. 2019.),

4. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica na dan 03.12.2019. godine, broj: 02-14-2476/19 od 24.12.2019. godine, – (PD – 11. sj. 19.2. 2020.),

5. Izvještaj o poslovanju BH Telecom d.d. Sarajevo za 2017.godinu, broj: 02-27-1555/18 od 14.9.2018. godine, – (PD – 11. sj. 19.2. 2020.),

6. Izvještaj o poslovanju „BH Telecom“ d.d. Sarajevo za 2018. godinu, broj: 02-14 – 1557/19 od 5.8.2019. godine, – (PD – 11. sj. 19.2. 2020.),

7. Kvartalni izvještaj o dugu Q4/2018, broj: 02-14-124/19 od 29.1.2019. godine, – (PD – 11. sj. 19.2. 2020.),
8. Izvještaj o poslovanju JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar za 2017.godinu, broj: 02-27-1557/18 od 14.9.2018. godine, – (PD – 11. sj. 19.2. 2020.),

9. Izvještaj o poslovanju JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar za 2016. i 2018. godinu, broj: 02-23-402/20 od 13.2.2020. godine, – (PD – 11. sj. 19.2. 2020.),

10. Izvještaj o radu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, broj: 02-02-548/20 od 4.3.2020. godine – (PD – 12. sj. 23.6. 2020.),

11. Izvještaj o radu „Sarajevoputevi“, d.d., Sarajevo za 2017. godinu, broj: 02-27-1455/18 od 9.8.2018. godine, – (PD – 12. sj. 23.6. 2020.),

12. Izvještaj o radu „Sarajevoputevi“, d.d., Sarajevo za 2018. godinu, broj: 02-27-1588/19 od 26.8.2019. godine – (PD – 12. sj. 23.6. 2020.),

13. Izvještaj o radu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za period 1.1. – 31.12. 2019. godine, broj: 02-02-292/20 od 31.01.2020. godine,

14. Izvještaj o poslovanju Hrvatske pošte d.o.o. Mostar za 2017.godinu, broj: 02-27-1558/18 od 14.9.2018. godine – (PD – 13. sj. 28.7. 2020.),

15. Izvještaj o poslovanju Hrvatske pošte d.o.o. Mostar za 2018.godinu, broj: 02-23-623/20 od 12.3.2020. godine – (PD – 13. sj. 28.7. 2020.),

16. Izvještaj o poslovanju JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo za 2017.godinu, broj: 02-27-1556/18 od 14.9.2018. godine – (PD – 13. sj. 28.7. 2020.),

17. lzvještaj o poslovanju JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu, broj: 02-14-1696/19 od 9. 9. 2019. godine – (PD – 13. sj. 28.7. 2020.),

18. Izvještaj o poslovanju Javnog preduzeća Međunarodni aerodrom „Sarajevo“, d.o.o Sarajevo za 2017. godinu koji uključuje: Finansijske izvještaje za 2017. godinu, Izvještaj nezavisnog revizora „Grant Thornton“, d.o.o. Banja Luka o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja za 2017. godinu, Izvještaj Odbora za reviziju o izvršenoj reviziji finansijskih izvještaja za 2017. godinu i Izvještaj o radu Nadzornog odbora za period 1.1. – 31.12. 2017. sa Odlukom Skupštine JP Međunarodni aerodrom „SARAJEVO“, d.o.o. Sarajevo o usvajanju Izvještaja o poslovanju JP Međunarodni aerodrom „SARAJEVO“, d.o.o. Sarajevo za 2017. godinu, broj: 13-1-01- 2- 4416-4/18 od 22.6.2018 godine, a koji je Vladi Federacije Bosne i Hercegovine dostavljen aktom JP Međunarodni aerodrom „SARAJEVO“ d.o.o. Sarajevo, broj: 01-01-2-4416-13/18 od 2.8.2018. godine, broj: 02-27-1457/18 od 9.8.2018. godine– (PD – 13. sj. 15.9. 2020.),

19. Izvještaj o poslovanju JP Međunarodni aerodrom „Sarajevo“, d.o.o. Sarajevo za 2018. godinu, broj: 02-14 – 1556/19 od 2.8.2019. godine – (PD – 13. sj. 15.9. 2020.),
20. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica (Aukcija 24.9.2019. – 3Y – 30 mil), broj: 02-14-2028/19 od 11.10. 2019. godine – (PD – 13. sj. 15.9. 2020.),
21. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica na dan 5.12.2018. godine, broj: 02-14-2289/18 od 21.12.2018. godine – (PD – 13. sj. 15.9. 2020.),
22. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica ( Aukcija 28.5.2019. – 7Y – 30. mil.), broj: 02-14-1285/19 od 24.6.2019. godine – (PD – 13. sj. 15.9. 2020.),
23. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica (10Y) na dan 9.7.2019. godine, broj: 02-14-1530/19 od 30.7.2019. godine – (PD – 13. sj. 15.9. 2020.),

24. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije (7Y) obveznica na dan 12.05.2020. godine, broj: 02-11-1091/20 od 8.6. 2020. godine – (PD – 13. sj. 15.9. 2020.),

25. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije (15Y) obveznica na dan 9.06.2020. godine, broj: 02-11-1211/20 od 29.6. 2020. godine– (PD – 13. sj. 15.9. 2020.),

26. Izvještaj Federalnog ministarstva finansija o realizaciji Zaključka V. Broj: 1276/2018 (instrukcije javnim preduzećima da izvrše uplatu sredstava iz akumulirane dobiti u Budžet Federacije Bosne i Hercegovine) broj: 01,02-14-2299/18 od 24.12.2018. – (PD – 13. sj. 15.9. 2020.),

27. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa na dan 11.12.2018. godine, broj: 02-14-2325/18 od 28.12.2018. godine– (PD – 13. sj. 15.9. 2020.),

28. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica (aukcija 14.7.2020 – 6Y), broj: 02-11-1490/20 od 31.8. 2020. godine – (PD – 14. sj. 14.10. 2020.),

29. Kvartalni izvještaj o dugu Q1/2020, broj: 02-11-989/20 od 27.5.2020 – (PD – 14. sj. 14.10. 2020.),

30. Kvartalni izvještaj o dugu Q2/2020, broj: 02-11-1503/20 od 1.9.2020 – (PD – 14. sj. 14.10. 2020.),

31. Izvještaj o radu i finansijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za period 01.07. — 31.12.2019. godine, broj: 02-14-1549/19 od 27.1.2020. godine – (PD – 15. sj. 15.10. 2020.),

32. Izvještaj o radu i finansijsko-materijalnom poslovanju Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom za period 01.01. — 30.6.2020. godine, broj: 02-11-1377/20 od 23.7. 2020. godine – (PD – 15. sj. 15.10. 2020.),

33. Izvještaj o izvršenju Programa rada Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, broj: 02–02-731/20 od 30.3.2020. godine sa prijedlogom zaključaka – (PD – 15. sj. 15.10. 2020.),

34. lzvještaj Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2019. godinu i Izvještaj o radu Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2019. godinu, Izvještaj Upravnog odbora o poslovanju Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2019. godinu, Izvještaj o radu Nadzornog odbora Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2019. godinu i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom za 2019. godinu, broj: 02-31-975/20 od 26.5.2020. godine, broj: 02-31-750/20 od 27.03.2020. godine – (PD – 15. sj. 15.10. 2020.),

35. Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2019. godinu, broj: 02-30-1180/20 od 19.6.2020.godine – (PD – 15. sj. 15.10. 2020.),

36. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica (5Y) na dan 8.9.2020. godine, broj: 02-11- 1679/20 od 28.9.2020. godine – (PD – 15. sj. 15.10. 2020.),

37. Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije“ Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu za period 1.1. – 31.12. 2019. godine sa:

 Tabelarnim pregledom odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH“ Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu za period 1.1. – 31.12. 2019. godine,

 Tabelarnim pregledom rješenja o izdvajanju sredstava iz „Tekuće rezerve premijera i zamjenika premijera Federacije BiH“ Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu za period 1.1. – 31.12. 2019. godine,

 Tabelarnim pregledom odluka o izdvajanju sredstava iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH“ Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2019. godinu za period 1.1. – 31.12. 2019. godine godine po budžetskim korisnicima, broj: 02-11-251/20 od 27.1.2020. godine, PD – 17. sj. 19.01.2021. godine,

38. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije (7Y) obveznica na dan 22.09.2020. godine, broj: 02-11-1880/20 od 19.10. 2020. godine – PD – 18. sj. 2.02.2021. godine,

39. Kvartalni izvještaj o dugu Q3/2020, broj: 02-11-1950/20 od 10.11.2020.godine PD – 18. sj. 2.02.2021. godine

40. Izvještaj o poslovanju JP Međunarodni aerodrom „Sarajevo“, d.o.o. Sarajevo za 2019. godinu, broj: 02-23-1213/20 od 30.6.2020. godine – PD -19. sj. 24.2.2021. godine

41. Izvještaj o poslovanju BH Gas d.o.o. Sarajevo za 2019. godinu, broj: 02-13-1261/20 od 6.07.2020. godine – PD – 19. sj. 24.2.2021. godine,

42. Kvartalni izvještaj o dugu Q4/2020, broj: 02-11-335/21 od 1.2.2021. godine – PD -19. sj. 24.2.2021. godine,

43. Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2019. godinu, broj: 02-02-942/20 od 20.5. 2020. godine, (PD-20. sj. 30.3.2021.)

44. Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, broj 02-02-709/21 od 11.3.2021. godine, (PD- 20.sj.30.3.2021.)
Preporuka Ombudsmena BiH broj P-262/20 (PD-20.sj. 30.3.2021.godine),

45. Specijalni izvještaj o pravu na slobodu mirnog okupljanja, broj: 02-04-603/20 od 10.3.2020. godine – (PD-21.sj. 27.4.2021.godine),

46. Specijalni izvještaj o iskustvima u primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, broj: 02-04-638/20 od 16.3.2020. godine – (PD-21.sj. 27.4.2021.godine),,

47. Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije“ Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu za period 1.1. – 31.12. 2020. godine sa:

 Tabelarnim pregledom odluka o odobravanju izdvajanja sredstava iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH“ Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu za period 1.1. – 31.12. 2020. godine,

 Tabelarnim pregledom rješenja o izdvajanju sredstava iz „Tekuće rezerve premijera i zamjenika premijera Federacije BiH“ Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu za period 1.1. – 31.12. 2020. godine,

 Tabelarnim pregledom odluka o izdvajanju sredstava iz „Tekuće rezerve Vlade Federacije BiH“ Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu za period 1.1. – 31.12. 2020. godine godine po budžetskim korisnicima, broj: 02-11-336/21 od 1.2.2021. godine – (PD-21.sj. 27.4.2021.godine).
48. Izvještaj predsjednika Federacije BiH o donesenim odlukama o pomilovanju u 2020. godini, broj: 02-04-708/21 od 11.3.2021. godine – (PD-21.sj. 27.4.2021.godine),
49. Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu, broj 02-30-852/21 od 2.4.2021. godine – (PD-22.sj. 26.5.2021.godine),
50. Kvartalni izvještaj o dugu Q1/2021, broj: 02-11-997/21 od 26.4.2021. godine – (PD-23.sj. 5.7.2021.godine),
51. Izvještaj o poslovanju Agencije za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu sa Informacijom o subjektima bankarskog sistema Federacije Bosne i Hercegovine sa stanjem na dan 31.12.2020. godine i Izvještaj o radu Ombudsmena za bankarski sistem Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, broj: 02-11-1519/21 od 12.7. 2021. godine (PD-25.sj. 27.9.2021.godine),
52. Izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz „Tekuća rezerva“ Vlade Federacije Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2021. godinu za period 1.1.-30.6.2021. godine – (PD-25.sj. 27.9.2021.godine),
53. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica (Aukcija 27.04.2021. godine – 7Y – 30 mil.), broj: 02-11-1218/21 od 28.5. 2021. godine – – (PD-25.sj. 27.9.2021.godine),
54. lzvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije obveznica (Aukcija 8.06.2021. godine – 10Y – 30 mil.), broj: 02-11-1520/21 od 12.7. 2021. godine – – (PD-25.sj. 27.9.2021.godine),,
55. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije (6Y) obveznica na dan 29.6.2021. godine broj: 02-11-1617/21 od 26.7. 2021. godine – (PD-25.sj. 27.9.2021.godine),,
56. lzvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije trezorskih zapisa (Aukcija 11.05.2021. godine – 6M – 50 mil.), broj: 02-11-1356/21 od 18.6.2021. godine – (PD-25.sj. 27.9.2021.godine),
57. Izvještaj o zaduženju Federacije Bosne i Hercegovine po osnovu emisije (12M) trezorskih zapisa na dan 22.6.2021. godine broj: 02-11-1356/21 od 26.7. 2021. godine – – (PD-25.sj. 27.9.2021.godine),
58. Kvartalni izvještaj o dugu Q2/2021, broj: 02-11-1712/21 od 20.8.2021 – 26.sj.27.10. 2021,
59. Odluka o usvajanju Godišnjeg Izvještaja o poslovanju Javnog preduzeća “Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine”, d.o.o. Sarajevo za 2019. godinu, broj: 02-23-1174/21 od 25.5.2021. godine – 28.sj.21.12. 2021,
60. Kvartalni izvještaj o dugu Q3/2021, broj: 02-11-2094/21 od 28.10.2021. godine, – 28.sj.21.12. 2021.,

INFORMACIJE:

1. Informacija o stanju u ZD rudnicima uglja koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH dd Sarajevo, sa pregledom rezultata u periodu 2009. – 2017. godina i Analiza upravljanja rudnicima sa pregledom rezultata za period 2009. – 2017. godina – (PD – 4. sj. 11.9. 2019.),

2. Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji BiH za period juli – decembar 2016. godine (PD – 7. sj. 29.10. 2019.),

3. Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji BiH za period januar – juni 2017. godine, – (PD – 7. sj. 29.10. 2019.),

4. Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji BiH za period juli – decembar 2017. godine, – (PD – 7. sj. 29.10. 2019.),

5. Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji BiH za period januar- juni 2018. godine, – (PD – 7. sj. 29.10. 2019.),

6. Informacija Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom koja se odnosi na analizu podataka dostavljenih od strane sudova i tužilaštava u FBiH u kojima je predložena i izrečena mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u FBiH u periodu 01.01.-31.12.2018. godine (PD – 8. sj. 20.11. 2019.),

7. Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji Bosne i Hercegovine za period januar – juni 2019. godine, broj: 02-19-2089/19 od 25.10.2019. godine (PD – PD – 11. sj. 19.2. 2020.),

8. Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije Bosne i Hercegovine za period januar-decembar 2019. godine, broj: 02-04-1511/19 od 5.2.2020. godine, – PD – 12. sj. 23.6. 2020.),

9. Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu Federacije Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2019. godine, broj: 02-11-1253/20 od 3.7.2020. godine – (PD – 14. sj. 14.10. 2020.),

10. Informacija Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom koja se odnosi na analizu podataka dostavljenih od strane sudova i tužilaštava u Federaciji Bosne i Hercegovine u kojima je predložena i izrečena mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u Federaciji Bosne i Hercegovine u periodu 1.1. – 31.12. 2019. godine, broj: 02-08-1552/20 od 14.9.2020. godine – (PD – 15. sj. 15.10. 2020.),

11. Informacija o stanju sigurnosti na području Federacije BiH za period 1.1.- 30.6.2020. godine, broj:02-05-1398/20 od 27.7.2020. godine – (PD – 16. sj. 8.12. 2020.) – primljeno k znanju,

12. Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji Bosne i Hercegovine za period juli – decembar 2019. godine, broj: 02-19-2089/19 od 4.3.2020. godine – (PD – 16. sj. 8.12. 2020.) – primljeno k znanju,

13. Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji Bosne i Hercegovine za period januar – juni 2020. godine, broj: 02-02-1553/20 od 14.9.2020. godine – (PD – 16. sj. 8.12. 2020.) – primljeno k znanju,

14. Informacija o donošenju odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena proizvoda od interesa za Federaciju Bosne i Hercegovine, broj: 02-02-879/20 od 4.5.2020. godine – (PD – 19. sj. 24.2.2021.) – primljeno k znanju,

15. Informacija o usvojenim zaključcima sa Konferencije predsjedavajućih parlamenata u BiH, broj 02-02-437/21 od 9.2.2021. godine – (PD -19. sj. 24.2.2021.) – primljeno k znanju,

a) Plan prioriteta za parlamente u BiH za ubrzanje procesa evropskih integracija,

b) Zajednička izjava članova Kolegija Parlamenta u BiH

16. Razmatranje i očitovanje Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o odlukama Ustavnog suda BiH iz kojih prozilazi stav da je izostala kontinuirana i aktivna parlamentarna kontrola i nadzor nad naredbama i mjerama koje su donesene od strane kriznih štabova Ministarstva zdravstva u Federaciji BiH, broj 02-02-473/20 – (PD- 19 sj. 24.2.2021.) – usvojen Zaključak

17. Pogoršanje epidemiološke slike u Federaciji BiH kao posljedica pandemije COVID-19 i prijedlog mjera za njeno suzbijanje – (PD- 11 van. 18.3.2021. godine) – usvojeni Zaključci,

18. Informacija o izvršenju presuda Ustavnog suda BiH, Evropskog suda za ljudska prava, općinskih i kantonalnih sudova u predmetima tzv. vojnih stanova, broj: 02-01-889/21 od 7.4.2021. godine (PD-21.sj. 27.4.2021.godine),

19. Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu Federacije Bosne i Hercegovine na dan 31.12.2020. godine, broj: 02-11-998/21 od 26.4.2021. godine,

20. Informacija o izvršenim revizijama privatizacije državnog kapitala privrednih društava i banaka u Federaciji Bosne i Hercegovine za period juli – decembar 2020. godine, broj: 1553/20 od 26.3.2021. godine – (PD-23.sj. 5.7.2021.godine),

21. lnformacija o sastanku Odbora za koordinaciju Plana vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine proširenog s kantonalnim ministrima zdravstva u uslovima pojave četiri varijante virusa SARS-CoV-2 koje izazivaju zabrinutost i u Federaciji Bosne i Hercegovine, broj:02-33-253/21 od 27.7.2021. godine, (PD-24.sj. 27.7.2021.godine),

22. Informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o statusu Projekta izgradnje Bloka 7 – TE Tuzla, broj: 02-13-2160/21 od 10.11.2021. godine – (PD-27.sj. 30.11.2021.godine)…

U nadi za boljim razumijevanjem i sa ciljem jačanja ukupnog rada za dobrobit svih naroda i građana, socio-ekonomsku i političku sigurnost i stabilnost naše jedine domovine Bosne i Hercegovine srdačno vas pozdravljam.

Jasmin Duvnjak, s.r.

 

Zadnje objavljeno