Zanimljivosti

Električna vozila mogla bi biti opasnost za mostove

Sve više električnih vozila nalazi se na cestama, a proizvođači povećavaju proizvodnju i razvijaju automobile s većim baterijama kako bi poboljšali domet i ukupnu praktičnost.

S druge strane, raste ukupna masa vozila, a infrastruktura je stara i pitanje je može li podržaviti nova opterećenja.

Stručnjaci u Velikoj Britaniji su nedavno istaknuli problem koji se tiče starijih višekatnih parkirališta – stare strukture mogu biti u opasnosti od urušavanja zbog povećane mase novih automobila.

Električna vozila puno su teža od današnjih uobičajenih benzinskih ili dizelskih automobila, a sigurno su glomaznija od modela koji su bili na cestama prije pedeset i šezdeset godina – kada je izgrađeno puno parkirališta na sprat, prenosi Hak revija. 

PROČITAJTE I:   Trik koji je oduševio sve

Kako bi se riješio problem, uvode se nove smjernice o ograničenjima težine na parkiralištima. Chris Whapples, građevinski inženjer, konsultant za parkirališta i čovjek koji stoji iza novih smjernica, rekao je za The Telegraph:

– Ne želim biti paničar, ali definitivno postoji potencijal da se uruše neka od prvih napravljenih parkirališta koja su u lošem stanju.

Tu ne završavaju problemi, s obizrom na to da su vladini ministri također sugerisali da bi lokalna vijeća trebala provjeriti ograničenja težine na mostovima – kako bi se osiguralo da se neće srušiti s povećanjem broja težih električnih automobila koji se kreću preko njih.

PROČITAJTE I:   Ovo je najprodavaniji automobil na svijetu

Član Parlamenta, Greg Knight, komentirao je:

– Električna vozila mogu biti do 33 posto teža od ekvivalentnih vozila na benzinski pogon i važno je da oni koji brinu o sigurnosti naših cesta i mostova to uzmu u obzir.

Izvor: www.biznisinfo.ba

Zadnje objavljeno