BiH

Elektroprivreda BiH: redukcije u snabdijevanju kupaca strujom su sve izvjesnije

Depoi Termoelektrane u Tuzli su bez zaliha uglja i dalja proizvodnja električne i toplotne energije ozbiljno je ugrožena zbog aktuelnih dešavanja u rudnicima Koncerna i upitne isporuke iz RU Kreka.

Redukcije u isporuci i snabdijevanju kupaca su sve izvjesnije, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

Sinoć u 22 sata obustavljen je rad Bloka 4, a u pogon je kao zamjenski kapacitet uključen Blok 3 sa jednim kotlom. U pitanju su postrojenja u kojem se proizvodi toplotna energija za zagrijavanje oko 120 hiljada građana Tuzle i Lukavca. Blok 3 će u narednoj sedmici za koju je prognozirano zahlađenje, biti u pogonu sa oba kotla. Potrebne količine ugalja za njegov rad biće obezbjeđene iz rudnika Banovići i Stanari”, navodi se u novom saopćenju EPBiH.
Naredne sedmice proizvodnja električne energije i tehnološke pare za industriju će se obavljati samo na Bloku 6 čiji rad je otežan i trenutno se zasniva na protočnom prijemu, što podrazumijeva da se sve isporučene količine uglja odmah transportuju u proizvodni process, dodaje se.

PROČITAJTE I:   Rekonstrukcija zeničke ulice Ivana Gundulića u završnoj fazi

Termoelektrana Tuzla obavijestila je korisnike toplotne energije i tehnološke pare o mogućoj redukciji u snabdijevanju uzrokovanoj obustavom isporuke uglja iz rudnika Koncerna.

U Termoelektrani Kakanj su zbog otežanog rada postrojenja u Tuzli, u pogonu sva tri bloka i njihov dalji rad u punom kapacitetu upitan je sa tehnološkog i sigurnosnog aspekta”, navodi se u saopćenju Elektroprivrede BiH.
Podsjetimo, rudari koji su dva dana protestirali ispred Vlade FBiH donijeli su jučer odluku o prekidu protesta ispred zgrade Vlade FBiH iako njihovi zahtjevi nisu ispunjeni.

PROČITAJTE I:   Nekropola stećaka "Tešanovića krčevine" proglašena nepokretnim kulturnim dobrom

Oni su se vratili kućama, ali je istaknuto da neće nastaviti proizvodnju uglja do daljnjeg.

Zadnje objavljeno