BiH

Erdogan zakazao predsjedničke i parlamentarne izbore za 14. maj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je u petak Odluku o raspisivanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji za 14. maj ove godine.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je u petak Odluku o raspisivanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora u toj zemlji za 14. maj ove godine.

“S ovlastima koje mi daje član 116. našeg Ustava, potpisao sam Odluku za održavanje izbora 14. maja, koji su trebali biti održani 18. juna 2023.”, rekao je Erdogan u predsjedničkom kompleksu u glavnom gradu Ankari, javlja Anadolija.

PROČITAJTE I:   U FBiH počinje kampanja protiv korištenja mobitela u prometu

Odluka će u subotu biti objavljena u Službenom listu Republike Turkiye.

“I u izbornom procesu naš program će se sastojati od liječenja rana stradalih u zemljotresima i nadoknade ekonomske i socijalne štete od ove katastrofe”, rekao je Erdogan.

Govorio je o zadatim ciljevima u regijama pogođenim razornim zemljotresima.

“Cilj nam je za godinu izgraditi i oštećenim predati 319.000 domova, uključujući 244.000 stanova i 75.000 kuća”, rekao je Erdogan te dodao:

PROČITAJTE I:   Za bazene Bentbaša potrebno sedam miliona KM, hoće vlasti pomoći rekonstrukciju

“Odlučni smo korak po korak raditi dok ne stvorimo nove, sigurne i mirne životne prostore za naših 3,5 miliona ljudi.“

Turci će 14. maja izabrati ne samo predsjednika već i 600 zastupnika u Velikoj narodnoj skupštini Repulike Turkiye.

Turski birači su 2017. godine putem referenduma odlučili prijeći s parlamentarnog na predsjednički sistem upravljanja. Od 2018. Turska je ukinula funkciju premijera i u potpunosti prešla na predsjednički sistem vlasti.Izvor: www.akta.ba

Zadnje objavljeno