Sport

FIBA o bh. ekipi: Godina ‘Zmajica’ i renesanse bosanskohercegovačke košarke

Ako tražite kandidata za tim godine 2021. onda je Bosna i Hercegovina predvodnik. ‘Zmajice’ su pokazale zadivljujući put ka popularnosti, postižući seriju historijskih uspjeha i, što je možda najvažnije od svega, postavljajući temelje za uzbudljivu budućnost, navodi se u tekstu posvećenom bh. ženskom timu, kojeg je na svojoj službenoj stranici objavila krovna košarkaška međunarodna organizacija FIBA.

Dospjevši na ženski EuroBasket u ljeto 2021., prvi put od debija 1997. godine, ‘Zmajice’ su napravile veliki uspjeh. Zasjale su u Strasbourgu prvim nastupom i spektakularnom pobjedom protiv Belgije koja je jurišala na titulu, a potom je uslijedila pobjeda nad još jednom među 10 najboljih svjetskih ekipa – Turskom.

Njihovi podvizi “zapalili” su nevjerojatnu i strastvenu bazu navijača, koja je prigrlila tim i pokazala veliku ljubav i prema stručnom štabu i igračima. Osjećaj privrženosti i uvažavanja sigurno je pojačan dugogodišnjim čekanjem da se BiH opet takmiči na najvišem nivou, piše FIBA.

Moglo bi se reći da se tako dugo čekanje isplatilo.

BiH je dalje napredovala do Valensije i kasne faze natjecanja, osigurala peto mjesto – najviše mjesto do sada – i uz to još rezervirala ulaznicu za FIBA kvalifikacijske turnire za Svjetsko prvenstvo u košarci za žene 2022.

Pred ulazak u 2022. godinu, izvrsno su započele kvalifikacijsku kampanju za FIBA ženski EuroBasket 2023., još jednom velikom pobjedom protiv Belgije.

Iako je ponovno oživljavanje bosanskohercegovačke ženske košarke možda uveliko se desilo zahvaljujući briljantnoj Jonquel Jones, aktualnoj MVP WNBA lige, to sigurno ne bi uspjelo da nije bilo i domaćih igračica koje su uz Jones pokazale sjajnu igru.

Jedna od njih je Nikolina Babić, čiji su impresivni nastupi na FIBA EuroBasketu rezultirali sa oko 14 poena i 4 asistencije po utakmici.

2021. je bila vrlo posebna, počevši od samog početka kada smo se u februaru kvalificirale na FIBA EuroBasket nakon 22 godine čekanja; od tog trenutka je krenula naša mala bajka“, rekla je Babić uz osmijeh.

“U pripremama za ženski EuroBasket ekipa je imala veliku energiju, što je bio znak da ćemo uspjeti ostvariti dobre rezultate – a tako je i trebalo biti. U Strasbourg smo stigli kao totalni autsajderi i to nam je dalo motivaciju da dokažemo da je naše mjesto u samom vrhu europske košarke”, ističe bh. košarkašica.

Nakon prve utakmice kada smo svladali jednog od glavnih favorita Belgiju, uvjerili smo se u vlastitu snagu i da smo na dobrom putu. Osim naše dobre igre, gledatelji su imali priliku vidjeti i naše čiste emocije, način na koji se borimo na terenu i koliko veliko srce ima ekipa. To je ono što nas je nosilo kroz svaku utakmicu”, ističe i dodaje:

“Moram spomenuti i našu najbolju igračicu, ‘Majku zmajica’ Jonquel Jones, koja je bila pravi lider na terenu i pokazala nam da se možemo takmičiti na ovom nivou. Ona je dio naše slagalice koji amo tražili sve sve ove godine”.


Kaže kako su osvajanjem respektabilnog petog mjesta sa sebe skinule etiketu autsajdera i dale svijetu do znanja da njihovo vrijeme tek dolazi.

Kada se osvrnem na 2021. godinu, mogu reći da sam jako jako ponosna na svoj tim i sve što smo napravile. Ova ekipa ima posebnu energiju na terenu, gledamo jedni na druge kao na porodicu i dajemo maksimalnu podršku jedni drugima na i izvan terena” naglašava Babić.

Posebne pohvale uputila je glavnom treneru Goranu Loji za sjajno obavljen posao.

“Dao nam je priliku da sami sebi pokažemo da možemo napraviti velike stvari i sada se veselimo novim izazovima”, ističe Babić u razgovoru za FIBA portal.

Glavni trener je morao je naporno raditi sa svojim suradnicima kako bi osigurao vitalnu sinergiju između dominantne figure kao što je Jones i ostalih članova tima tako da i oni pozitivno pridonose.

“Slažem se da se 2021. može okarakterizirati kao godina renesanse bosanskohercegovačke košarke”, kazao je Lojo.

“Otišli smo kao autsajderi i vratili se kao heroji nacije. Ostvarili smo najveći uspjeh ikada bosanskohercegovačkog ekipnog sporta na velikom natjecanju. Svakako, ovaj uspjeh je rezultat dugogodišnjeg timskog rada i zalaganja. Ovo zaista znači puno za našu ‘malu zemlju’ velikog srca”, dodaje.

Ističe kako se sada vrata velikih klubova otvaraju bh. košarkašicama što je izuzetno važno za buduććnost nacionalnog time.

“Ono što je možda najvažnije od svega je da su naši rezultati potaknuli veliki broj djevojaka da počnu trenirati košarku u To znači da sada možemo stvoriti veću bazu za razvoj domaćih klubova i mladih reprezentacija”, zaključuje Lojo.

U smislu njegove vlastite karijere, kaže kako se radi o najuspješnijoj godini i velikim napretkom u karijeri.

“Zaista sam ponosan na postignuti rezultat i spreman sam za nove izazove – kako na nacionalnoj, tako i na klupskoj razini”, dodaje.

Glavni trener bh. ženske reprezentacije kaže kako je spreman za 2022., kada će BiH prvi put u historiji imati priliku da nastupa na Svjetskom prvenstvu u košarci.

“Učinit ćemo sve da dođemo do Australije i da ponovo usrećimo naciju”.

Bosna i Hercegovina će se natjecati na kvalifikacijskom turniru za Svjetsko prvenstvo u košarci za žene 2022. u Osaki gdje će snage odmjeriti sa Bjelorusijom, Kanadom i Japanom.

Zadnje objavljeno