Kultura

Film “Balada” bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oscar

Film “Balada” redateljice Aide Begić ovogodišnji je bosanskohercegovački kandidat u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film za nagradu Oscar Američke filmske akademije, odlučilo je Udruženje filmskih radnika BiH.
Svjetsku premijeru film “Balada” imao na ovogodišnjem Takmičarskom program Sarajevo Film Festivala, a nastao je u produkciji producentske kuće Film House iz Sarajeva.
Film je priča o tridesetogodišnjoj Merjem-Meri, neambicioznoj domaćici i majci osmogodišnje Mile. Merijem se nakon deset godina bračnog života vraća u roditeljsku kuću, a ubrzo nakon povratka shvata da je zarobljena u začaranom krugu provincijskih zakona i pravila, kao i u kompleksnim relacijama između ambiciozne majke i razmaženog mlađeg brata. Njena nada da će dobiti skrbništvo nad kćerkom je svakim danom sve manja jer nema priliku da nađe stalni posao. Jedino što je čini sretnom, a zbog čega je svi osuđuju, odlazak je na audiciju za film koji se snima u susjedstvu.
Odluku o tome da će film “Balada” biti bosanskohercegovački kandidat za Oskara, donijela komisija u čijem su bili reditelj Alen Drljević, scenaristica Elma Tataragić, producent Jovan Finzi Marjanović, rediteljica i scenaristica Ines Tanović, producent Armin Hadžić, scenaristica Bojana Vidosavljević, reditelj Goran Dujaković, producentica Amira Kudumović, reditelj Faruk Lončarević i scenaristica Asja Krsmanović, glasanjem odlučila o bosanskohercegovačkom kandidatu.
U filmu glume Marija Pikić, Jasna Žalica, Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak, Enes Kozličić, Davor Golubović i Amar Čustović. Pored scenaristice i rediteljice Aide Begić, autorsku ekipu čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Redžinald Šimek, kostimografkinja Sanja Džeba, scenografkinja Emina Kujundžić, make-up artistica Lamija Hadžihasanović Homarac i kasting direktorica Timka Grin. Producenti filma su Adis Đapo, Aida Begić i Erol Zubčević.
Udruženje filmskih radnika BiH već 21 godinu kandidira film Američkoj akademiji u kategoriji za najbolji strani igrani film. Na osnovu kandidature Udruženja filmski radnika, film “Ničija zemlja” Danisa Tanovića je 2002. godine nagrađen nagradom Oscar za najbolji strani film, a bh. kandidat za 2020. godinu, film “Quo vadis Aida?” Jasmile Žbanić bio je nominovan za ovu prestižnu nagradu.
Nagradu Oscar dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauke i jedna je od najznačajnijih nagrada u svijetu filmske umjetnosti dok je sama ceremonija dodjele jedan je od najgledanijih televizijskih programa tokom godine u SAD-u a i u svijetu.
PROČITAJTE I:   Političari, stidite (li) se!? Sajber skupština – dramski tekst za digitalnu djecu i analogne odrasle