Svijet

Finska otvorena za moguće članstvo u NATO-u bez Švedske

Nakon drastičnih izjava turskoga predsjednika Recepa Tayyip Erdoğana o švedskom članstvu u NATO-u, Finska je prvi put pokazala da je otvorena za mogućnost priključenja savezu bez svojeg nordijskog partnera.

Nakon drastičnih izjava turskoga predsjednika Recepa Tayyip Erdoğana o švedskom članstvu u NATO-u, Finska je prvi put pokazala da je otvorena za mogućnost priključenja savezu bez svojeg nordijskog partnera.

Finska će možda biti prisiljena razmotriti ulazak u NATO bez svoje dugogodišnje saveznice Švedske,  rekao je ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto za radijsku postaju Yle u utorak.

Naravno, u pogledu sigurnosti dviju zemalja, apsolutno je prva opcija zajedničko napredovanje, rekao je Haavisto.

PROČITAJTE I:   Dokumenti za usvajanje zakona u EU moraju biti javno dosupni

Međutim, dodao je, treba biti spreman ponovno procijeniti situaciju ako se pokaže da je švedski zahtjev za priključenjem NATO-u dugotrajno zapeo.

Prerano je za zauzimanje stava o tome, rekao je i ocijenio da Turska o finskom i švedskom zahtjevu za NATO vjerojatno neće odlučivati prije nego što provede izbore koji su u Turskoj najavljeni za svibanj.

Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

“Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjima muslimana, onda ne možete dobiti ikakvu podršku od nas u pitanju NATO-a”, rekao je Erdogan u Ankari.

PROČITAJTE I:   Petr Pavel novi predsjednik Češke

Haavisto je rekao da se takvi prosvjedi poigravaju sa sigurnošću Švedske i Finske.

Članica NATO-a Turska mjesecima blokira prijem Švedske i Finske u obrambeni savez.

Švedsku posebice optužuje da podupire “terorističke organizacije” poput zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) i zahtijeva izručenje nekoliko ljudi koje Ankara smatra teroristima.

Svih 30 članica NATO-a moraju ratificirati zahtjev za članstvo, a dosad je to učinilo 28 zemalja.

Turska i Mađarska još uvijek se tome protive.Izvor: www.akta.ba

Zadnje objavljeno