BiH

FOTO: Bosna se izlila iz korita u Kaknju, porast vodostaja zabilježen u Žepču i Maglaju

Vodostaji rijeka u Zeničko-dobojskom kantonu u blagom su porastu, a zbog izlijevanja vode na kolovoz u mjestu Čekrekćije ponovo je zatvorena regionalna cesta Visoko – Sarajevo.

Prema informacijama Agencije za vodno područje rijeke Save u porastu je vodostaj rijeke Bosne na lokalitetu Žepča i Maglaja. Vodostaj Bosne na mjernoj stanici Maglaju trenutno iznosi 571 cm, što je za 13 cm više cu odnosu na sat ranije, dok je u Žepču vodostaj za dva cm veći nego sat ranije i iznosi 353 cm.

Iako vodostaj rijeke Bosne u Visokom opada, načelnik Mirza Ganić je informisao javnost da je ponovo zatvoren dio regionalnog puta prema naselju Čekrekčije obzirom da je voda ponovo počela plaviti put.

PROČITAJTE I:   Vrijeme "ludih" tarifa je iza nas: Cijene struje ostaju iste

“Bez obzira na povećan nivo rijeke Bosne hvala Bogu nema plavljenja stambenih objekata. Obišli smo zgradu u Musali gdje je trenutno stanje stabilno. Također, stabilno je i u Gornjem Moštru. Od ostalih aktivnosti koje su danas rađene napominjemo da je skip Civilne zaštite djelovao na putnim pravcima Dolovi- Upovac, Dubrave i Ramadanovci”, kazao je Ganić.

PROČITAJTE I:   Započele obuke „Pokreni i unaprijedi svoj posao“ – Žepče Portal

Vodostaj rijeke Bosne u mjestu Doboj kod Kaknja ponovo je u porastu zbog čega je došlo do izlijevanja rijeke iz korita te plavljenja objekata i pristupnih puteva.

Situacija nizvodno od Zenice je stabilna te ne postoji opasnost od plavljenja stambenih objekata, a porast rijeke Bosne u nekoliko navrata je blokirao podvožnjake na ulazu u Maglaj, a uz to su na nekoliko lokaliteta poplavljene i obradive površine.

Kiša na području Zeničko-dobojskog kantona pada, a civilne zaštite i intervnetne spasilačke službe su u stanju pripravnosti. E.M. Klix

Zadnje objavljeno