BiH

FOTO: Golubovi iz BiH idu na Olimpijadu u Rumuniju

FOTO: Golubovi iz BiH idu na Olimpijadu u Rumuniju- Ovog vikenda u Sarajevu je održana 6. savezna izložba golubova pismonoša,na kojoj su bili prisutni savezi iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Albanije.

Organizator izložbe je Savez golubara odgajivača golubova pismonoša u BIH.

Na izložbi su nagrađeni najbolji takmičari iz Sarajeva, Tuzle, Travnika, Viteza, Zenice, Jajca, Livna, Bugojna, Prijedora, Banje Luke, Mrkonjić Grada, Modriče, Gradačca, Orašja i Bijeljine, a na osnovu njihovih rezultata izabrana je reprezentacija BIH.

PROČITAJTE I:   Šta je stvarno rekao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na Karićima?

Svi golubovi koji su izabrani u reprezentaciju su morali ispuniti olimpijske norme.

Iz saveza kažu da kao u svakom sportu odlazak na olimpijadu predstavlja vrhunac za nekog takmičara tako i za njih ovaj hobi, to je, kažu, vrhunac držanja golubova.

Cilj održavanja izložbe je predstaviti i nagraditi najbolje takmičare za postignute rezultate u toj godini, a i jedan od uslova da bi učestvovali na Olimpijadi je održavanje nacionalne izložbe.

PROČITAJTE I:   INZ: Budućim i mladim majkama o prednosti dojenja govorile stručnjakinje iz više oblasti

Ove godine se održava Olimpijada golubova u Rumuniji, a učešće bi trebali uzeti bh. takmičari: Siniša Marjanović, Enes Arapović, Kemal Šabić, Alija Lokvančić, Adnan Jahić i Ermin Dilaver.

Na predstojećoj Olimpijadi u Rumuniji 2022. učestvovat će sve reprezentacije svijeta.

Taj događaj će posjetiti više od 100.000 ljudi.

Olimpijada se održava svake dvije godine i pravo učešća imaju samo golubovi koji ispune Olimpijske norme u svojim nacionalnim prvenstvima.