BiH

FOTO: Održan trening za predstavnice i predstavnike vlasti – Naučno utemeljena prevencija ovisnosti

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE uspješno su organizirali i proveli prvi trening iz oblasti savremene i naučno utemeljene prevencije ovisnosti. Trening, održan 16. – 18. 11. 2021. godine bio je namijenjen službenicama i službenicima u javnoj upravi koji imaju opću ili specijaliziranu ulogu i odgovornost za kreiranje i koordinaciju programa prevencije.

Edukaciju su vodili i moderirali Amir Hasanović, izvršni direktor NARKO-NE-a i magistar iz oblasti prevencije ovisnosti, te Andrea Mijatović, zamjenica izvršnog direktora. Na treningu su predstavljeni pristupi prevencije ovisnosti zasnovani na dokazima, kao i različiti internacionalni standardi kvalitete prevencije ovisnosti. Prisutni su se upoznali s ključnim oblastima sveobuhvatne prevencije koja obuhvata: Školu, Porodicu, Radno
mjesto, Lokalnu zajednicu, Životnu sredinu i Medije.

PROČITAJTE I:   Treštić: Ekosistemi i ljudi imaju veliku korist od gljiva

Svi pristupi su predstavljeni kako bi se stekli uvidi u učinkovite ali i neučinkovite, nerijetko čak kontraproduktivne, intervencije i strategije. Posljednji dan edukacije, obilježila je panel diskusija na kojoj su učestvovali panelisti i
panelistkinje iz BiH i Hrvatske kojom se željelo potaknuti ključne aktere iz javnog sektora na što skorije djelovanje i podršku projektu uspostave stručnog centra odnosno važnošću sistematskog i sveobuhvatnog pristupa problemu.

Iskustva sa edukacije podijelio je Dragan Vukadin, šef Odjela za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine:
Kroz samo predavanje ali i razmjenu informacija sa ostalim kolegama mnogo toga sam u glavu već zacrtao kao neki budući plan. Edukacija mi je pomogla da vidim u kom pravcu ću morati da djelujem i radim da bi se stvari počele odvijati na način na koji to zahtjeva društvo i građani.

PROČITAJTE I:   Od turističke atrakcije do deponije smeća – RTV BPK

Amir Hasanović, izvršni direktor NARKO-NE-a je podijelio mišljenje o uspješnosti edukacije i budućim pomacima koji bi se mogli očekivati:
Pozitivno sam iznenađen obimom učešća učesnika, svi su bili jako angažovani i tražili su interakciju. Očekujem dvije stvari od edukacije, prvenstveno da razbijemo shvatanje učesnika o zastarjelim pristupima prevencije i pokažemo neučinkovitost takvih pristupa, a drugi cilj je da shvate osnovne elemente naučno utemeljene prevencije ovisnosti.

Jedan od ključnih ciljeva stručnog centra za prevenciju ovisnosti je da uz pomoć ključnih aktera gradimo kapacitete za prevenciju ovisnosti u Bosni i Hercegovini, a to upravo možemo postići kroz ovakve treninge i obuke.

Zadnje objavljeno