BiH

FOTO: Regionalna konferencija o promociji radničkih prava održana u Sarajevu

Konferenciji je prisustvovalo 30 predstavnika sindikata, organizacija civilnog društva, institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Kosova , Sjeverne Makedonije i Srbije, stavljajući akcenat diskusija na radna i ljudska prava, standarde rada, socijalnu pravdu, zakone i politike za zagovaranje za kolektivne ugovore i partnerstvo.

Zašto smo organizovali ovakvu konferenciju?

Konferencija je postavila temelje za buduću saradnju i povezivanje organizacija civilnog društva i sindikata iz regije Zapadni Balkan. Tokom pandemije uzrokovane COVID-19 radnički sektor je dodatno oslabio, mnogo radnika je ostalo bez posla ili im je smanjen broj radnih sati kao i naknade, naročito u industrijskom sektoru, što izaziva nezadovoljstva i tjera ljude da napuste svoje zemlje.

PROČITAJTE I:   VIDEO: ZZO ZDK uspostavlja integrisani zdravstveni informacioni sistem

Sindikati i organizacije civilnog društva su prvi u redu za pružanje pomoći upozoravajući na prava radnika. Imaju iste interese i ciljeve, i kao partneri institucija, treba da budu primarni arbitar u određivanju ljudskih i radnih prava. No, situacija u državama Zapadnog Balkana nije zadovoljavajuća. Stoga je uloga konferencije bila da okupi istomišljenike iz organizacija civilnog društva i sindikata sa Zapadnog Balkana kako bi podijelili, razmijenili i pokrenuli inicijative za intenzivniju saradnju, učili iz iskustava EU, ali i da bi se potencijalno pokrenule nove inicijative.

PROČITAJTE I:   Vlada ZDK za pet projekata održivog povratka odobrila 129.880,60 KM

Kakvi su rezultati ovakve konferencije?

Planovi za nastavak saradnje nakon konferencije su:

– postavljanje plana revitalizacije sindikalnog pokreta Zapadnog Balkana kroz unapređenje saradnje sa OCD;

– uspostaviti plan za razvoj kapaciteta OCD iz regiona i sindikata za umrežavanje, razmjenu iskustava i saradnju na potencijalnim projektima i kampanjama zagovaranja politika;

– kao i kreirati projekte koji se odnose na unapređenje socijalne jednakosti, ekonomske održivosti i zaštite životne sredine ljudi iz svojih zemalja.