BiH

FOTO: Reis Kavazović otvorio vakufski kompleks Podveležje

FOTO: Reis Kavazović otvorio vakufski kompleks Podveležje- Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija mostarski Salem ef. Dedović i predsjednik Medžlisa IZ Mostar, Džafer ef. Alić, otvorili su u četvrtak novosagrađeni vakufski kompleks Podveležje.

Ovaj kompleks prostire se na više od 2.000 kvadratnih metara. U njemu su smješteni Hotel „Kalima Resort“, restoran, Centar za zdravo starenje, džamija i biblioteka. Vrijednost projekta je 4,5 miliona KM.

„Ovo je za nas u Islamskoj zajednici neobičan projekt, ali Centrom za zdravo starenje Islamska zajednica otvara još jedan prostor svoga rada. Nadamo se da će ovaj Centar, kao i drugi naši projekti unutar Islamske zajednice, biti korisni široj društvenoj zajednici. Želim iskazati svoje zadovoljstvo zbog početka rada ovog kompleksa i nadam se da će menadžment realizirati ciljeve koji su postavljeni i da će Centar odgovoriti svojoj svrsi i namjeni“, kazao je reis Kavazović.

Istakao je važnost ovog projekta za zajednicu i društvo u cjelini.

„Svi oni koji su ikada radili na nekom projektu, nastojeći unaprijediti našu zajednicu i društvo, znaju koliko je potrebno uložiti znanja i strpljenja da se dođe do cilja. Projekti su nepredvidivi kao i čovjek, i oni, kao i on, imaju svoje vrijednosti i slabosti, svoje prijatelje i svoje neprijatelje, razumijevanja i nerazumijevanja okoline, radosti i razočarenja vezana za njih, dušmane i zavidnike. Jednostavno rečeno, ljudski život i njegovo djelo ne mogu bez toga.

No, to nas ne bi trebalo obeshrabriti, pogotovo ako je moto našeg pregnuća Allahov imperativ natjecanja s drugima u dobru. Uzvišeni je rekao: Vi se potrudite da druge, čineći dobra djela, pretečete!“, kazao je reis Kavazović.

PROČITAJTE I:   Na Dan voda stručnjaci upozoravaju da je sve više vode u BiH neupotrebljivo za piće

Muftija mostarski Salem ef. Dedović kazao je kako lijepih i inspirativnih projekata ne nedostaje u ovoj zemlji, ali se malo o njima zna i oni ne dolaze u prvi plan, oni ne pune naslovne stranice printanih i elektronskih medija i nisu predmet korisnih diskusija među korisnicima društvenih mreža.

„Nažalost u prvom planu su demotivirajuće i obeshrabrujuće priče i slike, koje, očito je, imaju za cilj i svrhu da ljudima oduzmu nadu u budućnost njihove djece u svojoj zemlji i mogućnost zajedničkog života među narodima u njoj.

Zato nam je drago da jedna ovakva inovativna ideja, motivirajuća i korisna priča dolazi iz Mostara, iz Hercegovine, rekao bih, u pravom trenutku, da nam da nadu i podstrek da se s više vjere u sebe i odlučnosti posvetimo stvarnim potrebama ljudi, osiguravajući im korisne usluge i sadržaje, materijalne i nematerijalne (duhovne) vrijednosti.

U isto vrijeme ovaj projekt promovira lokalitet Podveležja, njegove prirodne ljepote i mogućnosti ove netaknute životne sredine da bude još privlačnija turistima, sportistima, izletnicima, zaljubljenicima u kulturnu baštinu i svima drugima. Ovaj projekat Centra za zdravo starenje i turističkog odmarališta primjer je koji bi trebao našeg čovjeka i sve nas zajedno podstaći da se okrenemo sebi, svojoj zemlji i potencijalima koje ona posjeduje“, kazao je muftija Dedović.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Mostar Džafer ef. Alić rekao je kako se Islamska zajednica BiH zalaže da se pronađu kategorije kojima treba institucionalno pomoći i u tom je smislu razvijena ideja izgradnje ovakvog jednog kompleksa.

PROČITAJTE I:   Doktorica se nakon deset godina u Njemačkoj vratila u BiH: "Nema ljepše zemlje"

„Danas smo svjedoci rađanja jednog plemenitog projekta. Uz Centar za zdravo starenje, otvaramo i dio turističkog kapaciteta, koji će u zračnoj banji na 750 metara visine omogućiti ljudima da okuse duhovni smiraj i uživaju u krajoliku Hercegovine podno planine Velež.

Svi naši projekti, pa tako i ovaj Centra za zdravo starenje i turističkog odmarališta su od ideje do realizacije proistekli iz našeg naroda. Ideja ovog objekta razvijala se na osnovu potrebe naših džematlija. Izgradnja, kao i njegovo otvaranje, realizovana je sa našim džematlijama, vakifima i prijateljima, na kraju i naša usluga jeste i biti će prilagođena za naše ljude kojima je usluga ovog tipa potrebna. Svaki naš projekt ima za cilj pružiti potporu zajednice i pojedinaca u njoj socijalno osjetljivoj populaciji – od najmlađih do najstarijih“, kazao je ef. Alić.

Hotel Kalima Resort raspolaže sa devet soba i šest apartmana, restoranom kapaciteta 80 unutrašnjih i 40 vanjskih mjesta, višenamjenskom konferencijskom dvoranom sa 180 stepeni pogledom na hercegovačku prirodu i spa centrom. Poseban akcenat usluga stavljen je  na pripremu tradicionalne hrane za koju namirnice proizvode lokalni proizvođači sa Podveležja. U kompleksu će biti zaposleno 20 radnika.

Kalima Resort je jedino mjesto u BiH gdje je moguće organizovati vjersko i građansko vjenčanje na jednom mjestu, te svadbu.

U Resortu se nalazi i Park motorike za djecu i te zipline, a od Mostara je udaljen samo 15 kilometara.

Ovo je prva ustanova ovakve namjene koja djeluje u okviru Islamske zajednice u BiH.

Zadnje objavljeno