Ličnosti

Helikopterom Oružanih snaga evakuirano tijelo stradalog planinara

Tijelo planinara Radeta Šimića, stradalog u nedjelju na planini Prenj u blizini vrha Cetina, jutros je uz pomoć helikoptera Oružanih snaga BiH (OSBiH), evakuirano u Jablanicu, potvrđeno je Feni u Ministarstvu odbrane BiH.

Šimić je poginuo nakon što ga je lavina bacila na stijenu, te je njegovo tijelo ostalo na nepristupačnom terenu.

U nesreći je lakše povrijeđen i Radetov kolega, koji je s njim bio na Prenju. Odmah po dojavi, na mjesto nesreće upućeno je više timova Gorskih službi za spašavanje (GSS).

PROČITAJTE I:   Lana Pudar dobija diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine

Odmah po dojavi na mjesto nesreće krenuli su timovi za spašavanje gorskih službi spašavanja s više od 50 spašavatelja.

Po iznimno teškim vremenskim uvjetima uz jaku buru i temperature ispod -20 stupnjeva, pripadnici gorskih službi spašavanja pripremili su tijelo za evakuaciju i transportirali ga do mjesta pogodnog za izvlačenje helikopterom – navode iz GSS u BiH.

PROČITAJTE I:   Lana Pudar dobija diplomatski pasoš Bosne i Hercegovine

Ovom prilikom istaknuli su iznimnu stručnost i zalaganje posade helikoptera Oružanih snaga BiH.

Helikopter OSBiH angažiran je i jučer, ubrzo po dojavi o nesreći, ali zbog iznimno teških meteo uvjeta tijelo stradalog tada nije moglo biti evakuirano.

Stradali Rade Šimić je bio pripadnik Oružanih snaga BiH i u činu poručnika radio je kao kontrolor i oficir za materijalno finansijske poslove. Bio je zaljubljenik u putovanja, a planinarenje je bilo njegova najveća ljubav.