BiH

Inžinjerska komora FBiH traži izmjene Uredbe o građenju

Inžinjerska komora FBiH uputila je Vladi FBiH incijativu za izmjene i dopune Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju.

Inžinjerska komora FBiH uputila je Vladi FBiH incijativu za izmjene i dopune Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju.

Ovom uredbom propisuju se uslovi i način uređenja gradilišta, način i vođenje obavezne dokumentacije na gradilištu, te učesnici u građenju građevina i zahvata za koje odobrenje za građenje/uklanjanje izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, uslovi za izdavanje i oduzimanje ovlaštenja pravnim i fizičkim osobama, registar ovlaštenja izdanih pravnim i fizičkim osobama, nadzor i kaznene odredbe. 

Jedan od razloga za donošenje izmjena i dopuna Uredbe je jasno i precizno utvrditi nadležnosti u vezi izdavanja određenih akata za učesnike u građenju, odnosno ovlaštenja za pravna lica i Licence za fizička lica.

Svjesni vrlo teške i složene situacije u kojoj se nalazi bh. privreda i inžinjerska struka uopće, smatraju da svi zajedno moraju uložiti dodatne napore kako bi prevazišli izazove.

“Po tom pravilniku Federalno ministarstvo prostornog uređenja bi trebalo da izdaje licence za inženjere i fizička lica, a mi smatramo da to treba Inžinjerska komora i zbog toga smo je osnovali”, navodi za Akta.ba Mirsad Jašarspahić, potpredjednik PKFBIH, dodajući da su jasno precizirali članove koje treba izmijeniti da bi olakšali inžinjerima.

PROČITAJTE I:   Na Bjelašnici od srijede u funkciji četverosjed: Švicarci izvršili sigurnosne preglede

Napominje da je Inžinjerska komora FBiH osnovana kako bi upotpunila proces izdavanja dozvola i licenci, olakšala sistem i bila na usluzi.

U inicijativi se također navodi da nisu bili uključeni u izradu Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju, čiji je pravni osnov za njeno donošenje Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije BiH.

Traže da se pokrene procedura izmjena i dopune pomenute Uredbe, kao i uvažavanje razloga za izmjene i dopune.

U prijedlogu izmjene i dopune Uredbe traže brisanje riječi “fizičkom” i “fizičkih”, koje se mijenjaju sa “Ovlašteno fizičko lice koje posjeduje Licencu za projektovanje ili izvođenje izdatu od strane Inžinjerske komore FBiH”.

“Time se otklanjaju nedoumice u pogledu nadležnosti izdavanja određenih akata učesnika u građenju i određuju stručne Licence za fizička lica, koja su vezana isključivo o stručnoj osposobljenosti fizičkih lica i isti su u nadležnosti Inžinjerske komore Federacije BiH”, dodaje.

Također, predlažu izmjenu člana 58. prema kojem Ministarstvo vodi registar pravnih lica za projektovanje (projektanti), a Inžinjerska komora FBiH registar fizičkih lica za projektovanje (projektanti) te lica kojima je izdata, produžena, izmijenjena ili dopunjena i oduzeta Licenca.

“Imajući u vidu kontinuiran rad institucija FBiH na adaptaciji pravila i principa EU legislativa u oblasti prostornog uređenja, ističemo da je potreba za prepoznavanjem Inžinjerske komore prepoznata i od strane EU legislative Direktiva 2006/123/EZ Europskog parlamenta i vijeća od 12. decembra 2006. godine o uslugama na unutarnjem tržištu“, navode iz komore.

PROČITAJTE I:   Vlada BPK-a Goražde posjetila privredne subjekte u industrijskoj zoni "Pobjeda"

Inžinjeri Inžinjerske komore Federacije BiH ovim putem pozivaju Vladu FBiH da izmijeni Uredbe o uređenju gradilišta, obaveznoj dokumentaciji na gradilištu i sudionicima u građenju donesene po osnovu Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije, te Inžinjersku komoru Federacije BIH uvrsti kao ravnopravnog partnera s ciljem očuvanja struke koja je neophodna za dalji razvoj i prosperitet.

“Ukoliko Vlada FBiH ne uvaži naš zahtjev, iskoristiti ćemo sve pravne mehanizme kako bi zaštitili struku ali i integritet Inžinjerske komore FBIH”, ističu. 

Inžinjerska komora Federacije BiH osnovana 23. januara 2020. godine, a okuplja više od 900 inžinjera svih struka sa preko trinaest različitih strukovnih sekcija, odnosno zanimanja.

Cilj IKFBIH je afirmacija i razvoj inžinjerstva u BiH, razmjena informacija, prijenosa iskustava, unapređenje struke, boljeg razumijevanja, te svakodnevna koordinacija sa predstavnicima vlasti, kao i ostvarivanje interesa od važnosti za inžinjere i inžinjersku komoru.

S.B.Izvor: www.akta.ba

Zadnje objavljeno