BiH

Isović: Porezna uprava FBiH ne uzima novac BHRT-u, ne mogu izmirivati tekuće obaveze

Odluka Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine (PUFBiH) da deblokira račune Bosanskohercegovačkoj radio-televiziji (BHRT) nije riješla nagomilane probleme u ovom javnom servisu. 

– Da, računi su deblokirani. U narednim danima vidjet ćemo šta sve znači ta odluka Porezne uprave FBiH. Nama treba trajno rješenje, koje može donijeti Parlamentarna skupština BiH i Vijeće ministara.

Sa ovim trenutnim prilivom sredstava jedva možemo pokriti plaće i pitanje da li ih možemo isplaćivati sa doprinosima. Mi smo javni servis, javnost od nas uvijek očekuje kvalitetan program uz jačanje vlastite produkcije. To je ono što očekujemo od državnih organa – kazao je Faktoru Seid Masnica, portparol BHRT-a.

PROČITAJTE I:   VIDEO+FOTO: Uoči Kurban-bajrama - Preporuke IZ u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete i INZ-a u vezi klanja kurbana, zbrinjavanja mesa i otpada

Direktor Porezne uprave FBiH Šerif Isović za Faktor je naglasio kako se stvara pogrešan utisak da ova institucija uzima novac BHRT-u.

– Novac nije uzela PUFBiH nego su ga banke povukle i rasporedile budžetskim korisnicima. Moram naglasiti da ovim nije okončan postupak prinudne naplate jer to ne određuje PUFBiH niti se okončava našom voljom. Mi smo ranije BHRT-u dali šest mjeseci odgode, ali oni nisu mogli ispunjavati tekuće obaveze.

PROČITAJTE I:   Nigdje na putovanje i godišnji odmor bez "putne apoteke"

Blokada računa je posljedica nečijeg nezakonitog rada ili nerada generalno – ističe Isović.

Podvlači kako su problemi BHRT-a mnogo kompleksniji.

– Da li će oni podnijeti zahtjev za reprogram duga, isplatu u ratama, to još ne znamo. U svakom slučaju moraju izmirivati tekuće obaveze. BHRT ima problem s izvorima finansiranja, to se mora riješiti na državnom nivou. Kada to riješe, možemo praviti neki koncept. Meni je žao što će, s obzirom na situaciju, najvjerovatnije plaće isplaćivati bez doprinosa – kazao je Isović.