Sport

Ispred Neymara: Nemanja Bilbija najbolji na svijetu!

Nemanja Bilbija, kapiten mostarskog Zrinjskog, zvanično je proglašen za najboljeg na svijetu!

Međunarodni institut za fudbalsku historiju i statistiku (IFFHS) izabrao je Bilbiju za najboljeg napadača kada je riječ o najdužem golgeterskom nizu u nacionalnim ligama svijeta za 2022. godinu.

Za Zrinjski je postizao golove u 14 uzastopnih prvenstvenih utakmica. Njegov niz je započeo 26. septembra 2021. godine (protiv Slobode), a završio 2. aprila 2022. godine (Tuzla City).

– U paralelnoj kategoriji za domaće golgeterske nizove (uključujući domaće kupove), Bilbijina serija je još duža (15 utakmica), a istu dužinu ima u kategorijama klupskih i ukupnih golova (uključujući međunarodne klupske utakmice i mečeve reprezentacije).

PROČITAJTE I:   21. memorijalni turnir u prstenu”Marko Zrno”

Druga najduža ligaška serija u 2022. pripada Brazilcu Bergsonu, koji je postigao gol za Johor Darul Ta'zim (Malezija) u 10 uzastopnih utakmica od 27. jula. Njegov niz još nije završen i bit će nastavljen 2023. godine.

Još jednu zapaženu seriju u 2022. ostvario je Neymar. Brazilac je postizao golove na deset utakmica za redom u dresu PSG-a i Brazila, od 8. maja do 31. avgusta – navodi IFFHS.

Autor: faktor.ba

PROČITAJTE I:   Tuzlanska Sloboda bolja od Orlovika

Zadnje objavljeno