Zanimljivosti

Istraživači otkrivaju misterioznu civilizaciju u Saudijskoj Arabiji

misteriozna civilizacija u Saudijskoj Arabiji

Tim istraživača trenutno provodi prvo detaljno istraživanje u Saudijskoj Arabiji u pokušaju da rasvijetle sudbinu misteriozne civilizacije koja je nekada živjela tamo. Nabatejska kultura ostavila je iza sebe sofisticirane kamene spomenike, ali mnoštvo nalazišta ostaje neistraženo.

Kamene pustinje Al Ula u Saudijskoj Arabiji poznate su po crnim nebom koje omogućuju posmatračima zvijezda da lako proučavaju nebeska tijela bez svjetlosnog zagađenja. Ali regija također postaje sve privlačnija za arheologe, piše BBC. Davno izgubljena kultura poznata kao nabatejska civilizacija počela je nastanjivati ovo područje od oko 100. godine prije nove ere.

Dok su Nabatejci vladali svojim carstvom iz zapanjujućeg grada Petra u Jordanu, oni su Hegru (moderni Mada'in Saleh) u Al Uli učinili drugom prijestolnicom. Sada, arheolozi planiraju izvršiti prvo dubinsko istraživanje dijela zemlje koji je otprilike veličine Belgije.

Veliki međunarodni tim od više od 60 stručnjaka započeo je rad na projektu istraživanja koje je trebalo da traje dvije godine da bi istražili jezgru površine 3.300 kvadratnih kilometara na sjeverozapadu Saudijske Arabije. Ovo je prvi put da se tako veliko područje više ili manje naučno neistražene teritorije sistematski istražuje. Nabatejci su bili savez arapskih nomadskih plemena sjeverozapadne Arabije. Nabatejci su kao karavanski trgovci velikim dijelom kontrolisali trgovačke puteve prema južnoj Arabiji i od 4. stoljeća prije nove ere ostvarili značajnu ekonomsku i političku moć.

PROČITAJTE I:   Honda povlači više od 330.000 vozila

Sistem navodnjavanja i danas predmet proučavanja

U razdoblju od 150. p.n.e. do 105. n.e. udružili su se u kraljevinu koja se pružala od Sinajskog poluotoka prema sjevernoj Arabiji. Važni gradovi su bili glavni grad Petra u današnjem Jordanu i Bostra na području današnje Sirije. U poljoprivredi su koristili izvrstan sistem navodnjavanja, koji je danas predmet proučavanja naučnika sa Jerusalemskog univerziteta. Kako su živjeli u području ekstremno aridne klime, skupljali su oborine u okolini, i dovodili vodu na polja. Na polja su je dovodili principom slobodnog pada. Imali su još jedan vrlo unosan izvor prihoda. Trgovali su grudama katrana koji se dizao na površinu Mrtvog mora. Katran je uglavnom prodavan u Egipat gdje se koristio u postupku balzamiranja.

PROČITAJTE I:   Jeste li uspjeli prevariti nekoga simpatičnom smicalicom?

Iskopavanja su već neko vrijeme provedena u i oko Mada'in Saleha i na drugim nabatejskim lokacijama koje su prepoznate od strane grupe saudijskih arheologa, uključujući Abdulrahmana Alsuhaibanija, predavača na Univerzitetu Kralj Saud u Rijadu. – Fokusirao sam se na raniju Dedanitsku i Lihjanitsku civilizaciju. Sada kada je Kraljevska komisija za Al Ula uključena, postojat će veći prostor za dublje razumijevanje načina na koji su se razvijala rana društva – objašnjava on.

Angažiranje Kraljevske komisije osigurava da vrhunska tehnologija stoji na raspolaganju arheolozima iskusnim na terenu.

Zadnje objavljeno