Svijet

IuteCredit donirao 100.000 eura Ukrajini

IuteCredit, fintech kompanija sa centralom u Estoniji a koja posluje i u našoj zemlji, donirala je 100.000 eura na račun Centralne banke Ukrajine kako bi podržala borbu Ukrajinaca za slobodu.

Prema Tarmu Sildu, izvršnom direktoru IuteCredita, ova kompanija ne posluje u Ukrajini. Ali granica slobode je sada u Ukrajini i Ukrajinci se bore za vrijednosti IuteCredita i njegovog međunarodnog tima unutar Ukrajine. “Iute je kao međunarodna kompanija započela i rasla zahvaljujući slobodi mišljenja ljudi, slobodi djelovanja i vladavini prava. Iute smo započeli s Allarom Niinepuuom 2007. kao gostujući članovi delegacije estonskog premijera Ansipa u Republici Moldaviji. Građani jedne slobodne zemlje u drugoj slobodnoj zemlji, 16 godina nakon raspada Sovjetskog Saveza i 87 godina nakon naše pobjede u estonskom ratu za nezavisnost. Sloboda je bila početak Iute.”

PROČITAJTE I:   NAREDNI TEK 2040. I 2854: Prvi put nakon 18 godina na nebu će se pojaviti fenomen "Parada planeta"

Prema Sildovim riječima, Iute je dao novčanu donaciju jer Iute se bavi novcem i bilo ga je najlakše skinuti s police. “Međutim, Ukrajinci će najbolje znati kako iskoristiti novac – da li kupiti 1000 kaciga, koplje ili obnoviti zgradu u zemlji nakon pobjede. Prvi dani rata pokazali su svijetu da su im potrebni resursi, jer im neće nedostajati hrabrosti i ustrajnosti”, dodao je Sild.

PROČITAJTE I:   NAREDNI TEK 2040. I 2854: Prvi put nakon 18 godina na nebu će se pojaviti fenomen "Parada planeta"

IuteCredit – službeno osnovan 2008. – vodeća je europska kompanija za lične financije. Grupa je specijalizirana za potrošačke kredite preko svojih 100% podružnica koristeći vlasnički i zajmovni kapital. IuteCredit trenutno opslužuje klijente u Moldaviji, Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj.

Misija IuteCredita je stvoriti izvanredno iskustvo u ličnim financijama nadmašujući očekivanja kupaca.

Ove je godine IuteCredit stekao kontrolni udio u Energbank u Moldaviji, što je još jedan korak u strategiji Iute da preraste u međunarodnu financijsku banku.