Biznis

IuteCredit izvijestio je o nerevidiranim rezultatima za prva tri kvartala u 2021. godini

Talin, Estonija – IuteCredit Europe (“ICE”), vodeća evropska grupa za lične finansije, objavila je nerevidirane rezultate za prva tri kvartala u 2021.

“IuteCredit je ostvario odlične rezultate uz konstantna ulaganja u tehnologije budućnosti i uz širenje u prva 3 kvartala. Pritom smo znatan dio viškova (15 miliona eura do kraja drugog tromjesečja) prenamijenili u portfelj produktivnih zajmova.

Istovremeno, naš vlasnički kapital se pojačava i stvara zaštitni sloj za zaštitu kapitala vlasnika obveznica od rizika nastalog kreditiranjem pojedinačnih klijenata. Do 30. septembra 2021. godine IuteCredit ima gotovo 150 hiljada pojedinačnih klijenata koji su nastavili redovito otplaćivati svoje kredite na vrijeme. Od klijenata s raskinutim ugovorom, IuteGroup u prosjeku vraća 40% glavnice u gotovini u prvih 180 dana nakon neispunjavanja obaveza.

PROČITAJTE I:   Addiko bank: “Ako je život trka, mi vam dajemo prednost za pobjedu”

Posljednje, ali ne i najmanje važno, pokazalo se veliko povjerenje investitora u nas kada je naša prvotno planirana ponuda obveznica od 50 miliona eura bila pretplaćena za 35 miliona eura, dok je kupon obveznica smanjen na 11%. Zadovoljni smo pozitivnim operativnim novčanim tokom, rastućom potražnjom klijenata i ponudom sa tržišta kapitala.

Na temelju ostvarenih prihoda i strukture bilance, uvjereni smo da ćemo konsolidirane prihode IuteGroupe za 2021. godinu podići na 60 miliona eura (premašujući prvotnih 55 miliona eura) i nadmašiti neto dobit u skladu s izvornom prognozom od preko 6 miliona eura”, izjavio je Tarmo Sild, izvršni direktor grupe IuteCredit.

PROČITAJTE I:   AmCham BiH obilježila 20 godina rada uz humanitarnu akciju: Uručene zahvalnice kompanijama donatorima

Kompletni nerevidirani izvještaj za prva 3 tromjesječja je dostupno na iutecredit.com/reports/ .

MKD IuteCredit BH d.o.o. Sarajevo je dio grupe IuteCredit Europe.

Zadnje objavljeno