Sport

Ivaylo Petev postavio još jedan negativan rekord

Kada mislite da vas više ništa ne može iznenaditi onda se pojavi Ivaylo Petev, koji sve to demantuje.

Bugarin je gledajući rezultati najgori selektor u historiji fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, a ovu neslavnu titulu “osvojio” je u proteklim kvalifikacijama, kada je osvojio najmanje bodove od svih dosadašnjih selektora.

Zmajevi su pod njegovom trenerskom palicom sinoć poraženi od Gruzije na Bilinom polju – 0:1. što mu je bio četvrti uzastopni poraz. Nekada je zenički stadion bio neosvojiva tvrđava, posebno protiv, uvjetno rečeno, “manjih” reprezentacija. A danas? Reprezentacija koju vodi Petev zaredala je tri uzastopna poraza u Zmajevom gnijezdu.

Petev je tako postao prvi selektor koji je upisao tri vezana poraza na Bilinom polju i na taj način degradirao stadion koji je većini navijača zakletva.

U finišu kvalifikacija Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, sredinom novembra prošle godine poraženi smo od Finske (1:3) i Ukrajine (0:2), a neslavne stranice historije Petev je ispisao sinoć protiv Gruzije (0:1).

Treba napomenuti da su po dva vezana poraza upisali Blaž Slišković i Miroslav Ćiro Blažević. Ali je razlika u imenima i kvalitetu rivala…

Baka je 2006. godine sa Zmajevima na Bilinom polju izgubio od Mađarske (1:3), a potom i od Grčke (0:4) u kvalifikacijama za EURO 2008.

Tri godine kasnije dva poraza vezao je i Ćiro. U finišu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine poraženi smo od Španije (2:5). No, izborili smo baraž u kojem smo mjesec kasnije, u novembru, ugostili Portugal protiv kojeg smo izgubili sa minimalnih 0:1.

U utorak će Zmajevi na Bilinom polju ugostiti Luksemburgu, a nadamo se da ćemo prekinuti negativni niz, te da će bugarski trener prestati brukati prije svega državni tim BiH, a onda i sebe.

Sve kredite je već odavno potrošio, a to najbolje potvrđuju slike sa sablasno praznog stadiona Bilino polje. Navijači su okrenuli leđa i njemu i reprezentaciji, a vrijeme je da mu čelnici FSBiH pokažu izlazna vrata, bez obzira na to kako će završiti duel protiv Luksemburga.

Autor: faktor.ba