Svijet

Jadrolinija planira izgradnju putničkih brodova na električni pogon

Planirana je gradnja tri putnička broda bez emisije štetnih plinova, odnosno na električni pogon.

Planirana je gradnja tri putnička broda bez emisije štetnih plinova, odnosno na električni pogon, a namijenjeni su za prijevoz putnika i tereta, svaki kapaciteta 389 putnika, s osam članova posade.

Jadrolinija je objavila natječaj i počela postupak javne nabave za gradnju tri putnička broda na električni pogon, procijenjene vrijednosti 45 milijuna eura, čija bi se izgradnja sufinancirala iz europskih fondova, javlja Hina.

Kako je objavljeno u dokumentaciji o nabavi, riječ je o tri putnička broda bez emisije štetnih plinova, odnosno na električni pogon, a namijenjeni su za prijevoz putnika i tereta, svaki kapaciteta 389 putnika, s osam članova posade.

PROČITAJTE I:   Crna Gora prvi put u historiji pokreće svemirski program

Pored opće plovidbe brod treba biti projektiran i za potrebe plovidbe na državnim brodskim linijama Mali Lošinj – Susak, Šibenik – Vodice i Suđurađ – Dubrovnik.

Maksimalna duljina broda preko svega može biti 52 metra, a maksimalna širina 12 metara.

Dva dizel generatora u rezervi

Osnovni pogon broda treba biti električni s korištenjem električne energije pohranjene u baterijama, a trajnost baterije treba biti minimalno osam godina uz pretpostavljeni rad na državnoj brodskoj liniji Suđurađ – Dubrovnik.

Dopunski izvor električne energije biti će fotonaponska elektrana ugrađena na krov sunčane palube, površine 90 četvornih metara.

PROČITAJTE I:   Finska otvorena za moguće članstvo u NATO-u bez Švedske

Za potrebe sigurnosti broda i putnika na brodu će biti ugrađeni i rezervni izvori energije, dva dizel generatora s emisijom ispušnih plinova u skladu sa IMO Tier III standardom.

Brod mora biti projektiran, izgrađen i opremljen sukladno odredbama Pomorskog zakonika, Pravilima za statutarnu certifikaciju putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi i drugim propisima, a rok za dostavu ponuda je 22. februara 2023. godine.

U objavljenoj dokumentaciji navodi se da Jadrolinija provodi natjecateljski postupak uz pregovore u dva stupnja, sa ciljem sklapanja okvirnog sporazuma s jednim ponuđačem te da na temelju okvirnog sporazuma može biti dodijeljen ugovor o javnoj nabavi, objavila je Hina.Izvor: www.akta.ba

Zadnje objavljeno