Sport

Jusuf Nurkić među najboljim neameričkim košarkašima NBA lige svih vremena

Specijalizovani košarkaški portal Hoopshype objavio je listu najboljih neameričkih košarkaša u historiji NBA lige. Među košarkaškom elitom našao se i bh. reprezentativac Jusuf Nurkić.

Bosninan Beast zauzima 75. mjesto u veoma jakoj konkurenciji. Ispod Jusuffovog imena stoji da su mu najveća priznanja u dosadašnjoj NBA karijeri All-Rookie drugi tim, a na NBA listi nalazi se na 288. mjestu u prikupljenjim blokada, te 477. u skokovima. Udio glasova koji je dobio među stranim velikanima košarke (neameričkim košarkašima) iznosio je 3,07%.

“Jusuf Nurkić je možda još uvijek u svom vrhuncu, iako ga je razorna ozljeda noge malo unazadila. Čak i tako, on je dobro zaokružen veliki košarkaš koji maltretira protivnike. Prošle sezone se dobro oporavio, ostvarivši sjajnu sezonu. Mogao bi se probiti na ovoj listi ako nastavi na ovom nivou još nekoliko godina” piše Hoopshype.

Prvo mjesto na listi zauzeo je nigerijski centar Hakeem Olajuwon, koji je devedestih godina vodio Houstom do dvije vezane titule prvaka. Slijedi legendarni Dirk Nowitzki, a treće mjesto pripada dvostrukom MVP-u Giannisu Antetokounmpu.

Još jedan dvsostruki MVP Nikola Jokić skočio je sa osme na poziciju broj šest, a Luka Dončić član idealne petroke prošle sezone u najjačkoj košarkašoj ligi svijeta napredovao je dva mjesta i sada je deveti na ovoj listi.

Cijelu listu pronađite na ovom LINKU.