Crna hronika

Kabul – Afganistanske sigurnosne snage ubile 36 talibana u Kandaharu

Najmanje 36 boraca talibanskog pokreta je ubijeno, a još pet je povrijeđeno u zračnoj i kopnenoj operaciji koju su afganistanske snage sigurnosti izvele u provinciji Kandahar, javlja Anadolija. Nacionalna armija Afganistana saopćila je da je operacija izvedena sinoć protiv talibanskih boraca koji su spremali napad na Kandahar. U saopćenju se navodi da su se talibanski borci okupili na tri lokacije u Arghandabu i spremali napade na vladine snage.

Aktivist civilnog društva u Kandaharu Mohammad Akbar Nagahani je kazao da sukobi u toj regiji traju već sedmicama i da je civilno stanovništvo izbjeglo s tog područja. Afganistan je poprište duboke višedecenijske političke i sigurnosne krize koja se ogleda u borbi za prevlast između talibanskog pokreta i vladinih snaga. Stalnu sigurnosnu prijetnju predstavlja i teroristička organizacija ISIL koja je, nakon poraza u Iraku i Siriji, znatno intenzivirala aktivnosti na teritoriji Afganistana.

Napadi u Afganistanu ne prestaju ni nakon početka mirovnih pregovora koje su delegacije talibanskih pobunjenika i afganistanske vlade počele sredinom septembra prošle godine u katarskoj Dohi. Nezavisna komisija za ljudska prava u Afganistanu saopćila je da je tokom 2020. godine u toj zemlji ubijeno 2.958 civila, prenosi Al Jazeera.

Zadnje objavljeno