Biznis

Kako je rumunska Dacia postala najprodavaniji auto u Evropi

Pandemija, rast cijena, nedostatak čipova – izgleda da se sve urotilo protiv proizvođača automobila. Već i vrapci znaju – ljudima su se pogoršali uslovi života, a proizvođači nemaju komponente za proizvodnju automobila.

Mnoge auto-kompanije bilježe pad prodaje, čak i u odnosu na 2020, piše portal Automobili.ba.

Među njima je i Renault grupacija koja je objavila rezultate za treće tromjesečje. Oni pokazuju da je samo brend Renault prodao gotovo za četvrtinu manje automobila nego u istom periodu prošle godine, dok je cijela grupa u minusu za čak 26,3 posto.

Rumunska Dacia, koja posluje u okviru francuske grupacije, prodala je u trećem kvartalu 138.375 vozila, što jeste pad od 11,2 posto u odnosu na period od jula do septembra prošle godine, ali znatno manji nego onaj koji je pretrpio ostatak Renault grupe.

PROČITAJTE I:   Bh. kompanije na najprestižnijem sajmu vina i pića na svijetu

Dobra vijest za Daciu je, međutim, da su drugi pali više. Tako je u trećem tromjesečju Dacia Sandero bila najprodavaniji automobil u Evropi, a Duster – najpopularniji SUV, te treći najpopularniji novi privatni automobil na našem kontinentu.

Renault grupacija se ovim rezultatom ne hvali, ali postoji nekoliko hipoteza kako je do njega došlo:

Prva je da ljudi više nemaju kompleks logotipa na svojoj haubi. Stigli su do toga da ih logo na rešetki ni na koji način ne definiše i ne utiče na samopoštovanje.

Drugo, danas je automobil sve manje statusni simbol, a sve više puko prevozno sredstvo. Trebao bi da bude udoban, pouzdan i da ispunjava svoju osnovnu ulogu. Dacia to može, a od nedavno čak ima i dopadljiv dizajn.

PROČITAJTE I:   BoWiDo zapošljava radnike u tehničkoj pripremi PVC stolarije

Treća stvar je da, kada sve poskupi, ostaje manje novca za kupovinu novog automobila – naravno, Dacia takođe postaje skuplja, ali i dalje ostaje jeftinija opcija od mnogih drugih popularnih marki. Pogotovo kada su se liste čekanja produžile i kada trgovci nerado daju bilo kakve popuste.

A kako je takva Dacia dosta dobra i jeftina, nije ni čudo da je sve više onih koji su spremni da je kupe. I ne samo među privatnim kupcima, već i u flotnim prodajama.

Dacia ima i novi prodajni adut, koji bi vrlo brzo takođe mogao da se nađe među najtraženijim automobilima u Evropi. U pitanju je multifunkcionalni Jogger koji je debitovao u septembru i koji uskoro kreće u prodaju.

Zadnje objavljeno