Crna hronika

Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora, bit će mu oduzeta imovina od 1,7 miliona KM

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Kemal Čaušević osuđen je na devet godina zatvora, dok je Anes Sadiković osuđen na dvije godina zatvora. Riječ je o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine. Čauševiću će biti oduzeta i imovina u vrijednosti od 1,7 miliona KM.

Čaušević je optužen za primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca i zloupotrebu položaja. Sadiković, poznat kao “kralj tekstila i kineske robe”, je optužen za davanje dara i drugih oblika koristi.

Pri završenim riječima na suđenju u aprilu ove godine tužilac Dubravko Čampara je ocijenio da Čaušević i Sadiković moraju biti osuđeni za djela počinjena od 2007. do februara 2011. godine, piše BIRN.

PROČITAJTE I:   Dobojska policija zaplijenila čak 73 kilograma kokaina

Prema njegovim navodima, dogovoreno je da će Čaušević favorizirati Sadikovićeve i kompanije Sedineta Karića, također poznatog kao “kralj tekstila”, koji je prije četiri godine nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

Njihovim kompanijama su navodno naplaćivane niže cijene po fakturama u odnosu na one stvarne, njihova roba nije detaljno pregledavana i isti dan je prolazila kroz carinu, što nije bio slučaj sa robom drugih firmi.

PROČITAJTE I:   Vozači autobusa iz BiH kažnjeni zbog nepoštivanja pravila s ukupno 6.460 KM

Tvrdi se da je Čaušević time stekao višemilionsku korist, te da je oštetio budžet za nekoliko miliona KM.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije.

Konačnu presudu izreknut će Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine.

“Pandora” se smatra jednom od najvećih poslijeratnih afera u Bosni i Hercegovini.