Biznis

Ko je glasao protiv osnivanja ministarstva poljoprivrede BiH?

Sektorom poljoprivrede u BiH bave se 73 institucije, rečeno je na sjednici. Osim ministarstava na entitetskim i kantonalnim nivoima, postoje i brojne agencije, uprave i instituti.

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbacio je na jučerašnjoj sjednici, 16. maja, inicijativu za osnivanje državnog ministarstva poljoprivrede. Ovaj prijedlog je odbijen bez opširnije rasprave.

Obrazlažući predloženu inicijativu, delegat Denis Bećirović naveo je da je zbog ruske agresije na Ukrajinu došlo je do neviđenih poremećaja na evropskom i svjetskom nivou, a posebno u sektoru poljoprivrede. Upozorio je da u tek narednim mjesecima, a pogotovu pred zimu, slijede veliki problemi.

“Nekim državama poput afričkih prijeti velika glad, a također u Evropi nije isključeno enormno povećanje cijena. Ja želim javno reći da nas čeka velika svjetska bitka za pšenicu, kukuruz i druge žitarice. U tim međunarodnim relacijama svijet ne prepoznaje entitetska i kantonalna ministarstva, jedina adresa koja može relevantno razgovarati bilo bi naše državno ministarstvo poljoprivrede”, rekao je Bećirović.

73 institucije, 10 viška

PROČITAJTE I:   Utvrđen javni interes FBiH za izgradnju više dionica autocesta i brzih cesta

Istakao je i kako unutar države nema ozbiljne poljoprivredne politike, napomenuvši i da je 40 posto budžeta Evropske unije zajednička poljoprivredna politika: “15 miliona preduzeća u EU se bavi poljoprivredom i prehrambenom industrijom, a 46 miliona je radnih mjesta.” Dodao je i kako ova tema čeka BiH i to možda u puno težim i dramatičnijim uslovima nego što se nekima to čini u ovom momentu.

Njegov prijedlog podržao je delegat Zlatko Miletić, istakavši kako zabrinjavaju najave evropskih stručnjaka o krizi, kada je u pitanju hrana. Podsjetio je na svoj prijedlog da se država, ako treba, i kreditno zaduži kako bi se pomogao ovaj sektor.

“Umjesto da uzmemo novac, kada smo uzimali za razne gluposti, i damo tim ljudima, da ih pokušamo animirati da se bave proizvodnom, ako ništa da napravimo hranu za potrebe našeg stanovništva. Ne, nama je to smiješno. Dok se mi naduravamo ovdje, narod ode”, rekao je Miletić.

Potrebno je, napominje, izvršiti i racionalizaciju onoga što trenutno imamo u ovom sektoru, od 73 institucije, najmanje 10 je viška.

PROČITAJTE I:   Ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja

Prijenos nadležnosti

No, podrška je izostala. Delegat Mladen Bosić navodi da prijedlog nema smisla, jer je problem u nepostojanju političke volje. Istovremeno je istakao da bi to bio i prijenos entitetske nadležnosti na državni nivo.

“Institucionalno postoji osnov preko kojeg se sve može uraditi. Ovdje je problem nepostojanje volje da stvari idu naprijed. S druge strane, to je zaista prijenos nadležnosti i bez nekog širokog dogovora unutar BiH nije ostvarivo, zato mislim da je ova tačka bila nepotrebna”, ocijenio je Bosić.

Od 14 prisutnih, za osnivanje ministarstva poljoprivrede na nivou države glasali su delegati: Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Denis Bečirović i Zlatko Miletić. Protiv su bili: Dragan Čović, Marina Pendeš, Bariša Čolak, Lidija Bradara, Mladen Bosić, Nikola Špirić, Lazar Pordanović, Dušanka Majkić, Sredoje Nović. Kako nije bilo opće većine, inicijativa nije usvojena.