Biznis

Konačno: Kreće izgradnja mostarske zaobilaznice na Koridoru 5C

Prema dinamici planova, očekivani početak izvođenja radova na Koridoru 5, dionici Mostar sjever – Mostar jug planiran je sredinom 2023. godine, saznaje se u Autocestama Federacije BiH. 

U toku je izrada idejnog i glavnog projekta za dionicu Mostar sjever – Mostar jug, što je uvjet za raspisivanje tendera, za početak izgradnje ove dionice.

– Tender za projektovanje trajao je nešto duže od predviđenog i JP Autoceste FBiH su ovaj ugovor zaključile krajem septembra 2022. godine. Rok za završetak je devet mjeseci, što uključuje i reviziju projekta, tačnije u juni 2023. godine. Pononovljeni postupak za pretkvalifikacije ne utječe direktno na planirani rok za izbor izvođača radova, kojim je predviđeno da se okonča u trećem kvartalu 2023. godine – ističu Autocesta FBiH za Faktor.

PROČITAJTE I:   Broj turističkih noćenja u RS prvi put premašio jedan milion

Na dionici autoceste Mostar sjever – Mostar jug, dužine 14,2 kilometra, predviđena je izgradnja petlje Mostar sjever sa bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata / mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometara.

Procijenjena vrijednost izvođenja radova ove dionice je 350 miliona eura.

PROČITAJTE I:   Brisel predlaže ograničenje cijena naftnih proizvoda

Uprava JP Autoceste FBiH poduzima sve aktivnosti kako bi tokom 2023. godine počela izgradnja autoceste od petlje Mostar sjever do Bune čime će u izgradnji biti blizu 30 novih kilometara autoceste kroz Hercegovinu.

Izgradnjom dionice Mostar sjever – Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do graničnog prijelaza Bijača.

Izvor: www.biznisinfo.ba

Zadnje objavljeno