BiH

Konjic domaćin ‘Izviđačkih susreta 2022.’, 40 ekipa iz BiH i regije

U organizaciji Odreda izviđača “Neretva” Konjic, a pod pokroviteljstvom Općine Konjic danas se u Konjicu održavaju “Izviđački susreti 2022.” tokom kojih je organizovano takmičenje za pčelice i poletarce, te druženje starješina odreda sa upoznavanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti općine Konjic.

“Izviđačke susrete 2022.”otvorio je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić, koji je poželjevši dobrodošlicu takmičarima i gostima u Konjic, naglasio kako su konjički izviđači sa svojim uspjesima i nagradama već decenijama jedni od najboljih ambasadora Konjica, koji uz sve izviđačke vrijednosti njeguju zajedništvo i ljubav prema prirodi.

– Zahvaljujem starijim generacijama koje su Odred “Neretva”gradile i dovele svojim djelovanjem na današnji nivo razvoja, a mladim ljudima, naročito pčelicama i poletarcima želim ugodno odrastanje pod okriljem jedne ovakve organizacije. Općina Konjic će i u budućnosti biti snažna podrška konjičkim izviđačima, kako bi imali kvalitetne uslove za rad –kazao je ovom prilikom načelnik Ćatić.

PROČITAJTE I:   FOTO: Obnovljenu "Banju Reumal" svečano otvorili Novalić, Lendo, Klisura, Kubat i Mukača – posao za 50 radnika

– Nakon pauze zbog pandemije, družimo se danas, nastavljajući naše tradicionalne susrete, kako bismo se takmičili, družili i dogovarali nove zajedničke aktivnosti, po kojima smo poznati – naglasio je Haris Hadžizukić, starješina Odreda izviđača Neretva Konjic, koji se ovom prilikom zahvalio Općini Konjic i općinskom načelniku.

Rasim Bešić, starješina Odreda “Lisac “ Zenica, koji je u Konjic stigao sa mladom ekipom koja učestvuje u takmičenju, izrazio je zadovoljstvo zbog ponovnog dolaska. – Za ovaj grad me vezuju lijepe uspomene i prijateljstva stečena kroz izviđački aktivnosti, jer sam od rane mladosti redovan gost Boračkog jezera i Konjica.

-Konjic je grad u koji prvi put dolazimo i zaista se radujemo zbog prilike da upoznamo njegove prirodne ljepote i nove prijatelje. Boračko jezero je prelijepo i nastojat ćemo da i u budućnosti budemo dio lijepih izviđačkih priča koje ovdje nastaju – kazao je Saša Đedović,starješima odreda “Orjen “ iz Herceg Novog iz Crne Gore.

PROČITAJTE I:   Narednih dana temperature blizu 40 stepeni: Izražena mogućnost nevremena i jakog vjetra

Današnji susreti bili su prilika za razgovore i prezentaciju planiranih aktivnosti koje bi trebalo da uslijede u narednom periodu, a koje podrazumijevaju jačanje smještajnih kapaciteta u kampu Odreda izviđača “Neretva” Konjic na Boračkom jezeru uz pomoć Općine Konjic. S tim u vezi nedavno je upriličena i posjeta kampu konjičkih izviđača općinskog načelnika sa saradnicima, tokom koje je starješina Odreda Haris Hadžizukić predstavio potrebe kampa u cilju poboljšanja uslova za rad i kvalitetnije prezentacije turističkih potencijala općine Konjic.

Uz aktivnosti koje se provode kroz različite projekte na Boračkom jezeru, uređenje izviđačkog kampa konjičkih izviđača, koje bi trebalo uslijediti u narednom periodu, umnogome će doprinijeti ukupnom izgledu i ponudi Boračkog jezera u predstojećoj turističkoj sezoni.

Autor: Vijesti.ba