Biznis

Kroz Job Lab program do sada prošlo više od 1500 srednjoškolaca i 200 nastavnika

Tokom četiri ciklusa Job Lab programa, više od 1500 učenika iz 76 škola prošlo je kroz ove besplatne radionice, čija je primarna svrha promijeniti percepciju srednjoškolaca i učiniti ih spremnijim i konkurentnijim za moderno tržište rada. Program koji je prvobitno započeo sa radionicama za učenike, proširio je područje svog djelovanja i na njihove nastavnike, kao bitnu kariku u lancu edukacije. U nedavno završenom četvrtom ciklusu, prvi put su uključene i visokoškolske institucije, sa ciljem zaokruženja procesa sa svim bitnim faktorima. Posebna nagrada za 20 najuspješnijih polaznika u svakom ciklusu je studijska posjeta kompaniji Telemach BH, u okviru koje su upoznali izazove stvarnog biznisa, te kroz uspješne menadžerske priče otkrili potencijalne karijerne puteve. Job Lab program organizuje  Telemach fondacija u partnerstvu sa inkubatorom društvenih inovacija „MUNJA“.

„Job Lab je već afirmisan kao zaista poseban i koristan program koji pomaže srednjoškolcima širom Bosne i Hercegovine da lakše uplove u poslovni svijet, fokusirajući se na značaj razvoja tzv. ‘soft’ vještina, presudnih za budući karijerni razvoj. Istovremeno, ovaj program vidimo i kao naš doprinos razvoju bosanskohercegovačke ekonomije i njeno uključivanje u moderno tržište rada. Želimo pozicionirati Job Lab program kao prvu stepenicu u izgradnji mladih lidera koji će sutra biti pokretači promjena u poslovnom svijetu, ali i šire“, istakao je Admir Drinić, CEO Telemach BH te naglasio da su učesnici programa prošli i praktični mentoring kod  iskusnih menadžera  Telemach BH, koji su sa njima podijelili svoja praktična iskustva.

PROČITAJTE I:   Kompanija Tesla do kraja godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu

„Iskustva iz prethodnog ciklusa osnova su nam za unapređenje narednog ciklusa. Tokom protekla četiri ciklusa napravili smo značajne iskorake, proširili područje djelovanja uključujući nastavnike, fakultete i poslovnu zajednicu u 35 gradova. Činjenica da je interes za učešćem u Job Lab radionicama porastao za nešto više od 30% govori o zanimljivosti i korisnosti ovog programa za srednjoškolce. Zahvaljujući Job Lab-u, oni će spremniji izaći iz zone komfora, te se hrabrije otisnuti u svijet odraslih, bilo kroz dalje školovanje, pokretanje vlastitog biznisa ili zapošljavanje u nekoj postojećoj kompaniji“, naglasila je Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije.

PROČITAJTE I:   Bingo ne preuzima McDonald's - riječ je o špekulacijama i čistom nagađanju

Dodatni sadržaj ovogodišnje studijske posjete, posjeta srednjoškolaca fakultetima u Sarajevu, imala je za cilj mladima koji su na životnoj raskrsnici ponuditi uvid u opcije nastavka formalnog obrazovanja, opcije pronalaska stipendija, ali i uvid u to gdje i kako mogu pronaći posao u odnosu na struku koju odaberu.

„Job Lab radionice i posjeta kompaniji Telemach su bile jako korisne, posebno za moj karijerni razvoj i planove za budućnost, i praktično su nas uvele u tržište rada u BiH, kao i poslove budućnosti. Posjetili smo četiri fakulteta u Sarajevu, i to mi je otvorilo nove vidike. Ovo je bila prilika da upoznam uspješne mlade menadžere i dobijem brojne savjete, kao i da se družim sa kolegama iz drugih gradova. “, istakla je Hana Brkić, učenica Mješovite srednje škole u Bugojnu, smjer Opća Gimnazija, uz nadu da će u budućnosti imati još ovakvih prilika.

Više informacija o ovom programu, ali i drugim programima Telemach fondacije potražite na telemach.ba

Zadnje objavljeno