Svijet

“LAJKANJEM” PRUŽITE PODRŠKU: Fotografija Bosanskog Grahova u utrci za kalendar Svjetske meteorološke organizacije

Povodom 71 godine postojanja, Svjetska meteorološka organizacija (WMO) raspisala je fotografski konkurs za svoj kalendar za 2022. godinu na koji su pozvani svi fotografi svijeta, profesionalci i amateri, prenosi Anadolu Agency (AA).
Tražene su fotografije visoke rezolucije, visokog tehničkog i likovnog kvaliteta, koje prikazuju ljepotu i snagu vremenskih pojava i okoline.

Učešće na konkursu i ove godine je uzeo bh. fotograf Vladimir Tadić koji se predstavio s motivom iz Bosanskog Grahova.

Od više od hiljadu pristiglih fotografija, sužen je izbor na 60 finalnih, koje su postavljene na Facebook stranicu WMO-a gdje posjetioci imaju priliku da ’’lajkanjem’’ pruže podršku svom favoritu i na taj način pomognu pri konačnom odabiru.

Jedna od njih je i fotografija Grahova koju možete pogledati na Facebook stranici WMO-a.

Prošle godine Tadićeva fotografija sa motivom iz Sjeverne Makedonije je uvrštena u ovogodišnji kalendar WMO-a, a uz podršku bh. građana, motiv iz Bosne i Hercegovine mogao bi biti predstavljen svjetskoj javnosti u kalendaru za 2022.

Pobjedničke fotografije će biti izabrane za 12 mjeseci u godini, kao i za naslovnu stranu kalendara, uzevši u obzir, pored kvaliteta fotografije, geografsku lokaciju i doba godine.

Kombinacijom glasanja stručnog žirija i glasa javnosti na društvenim mrežama WMO-a biće izabrano 13 fotografija od 60 finalnih među kojima je i Tadićeva fotografija sa motivom Bosanskog Grahova, inače jedinim motivom iz BiH u trci za mjesto u kalendaru.

Tadić je kazao da je fotografija nastala na jednom od njegovih putovanja, a na njoj je prikazan dio magistralnog puta Grahovo – Drvar kao i planine Dinara i Šator.

‘’Odabrao sam ovu fotografiju zato što prikazuje jedan naš seoski kraj utopljen u jutarnju maglu koja je zanimljiva kao vremenska pojava za kalendar, a učešće ove fotografije u kalendaru jedne svjetske organizacije bi zasigurno ovome kraju udahnulo novi život’’, rekao je Tadić.

Zadnje objavljeno