BiH

Međunarodni praznik rada: Simbol borbe za radnička prava koji je izgubio osnovnu smisao

U Bosni i Hercegovini, ali i u velikom dijelu svijeta danas se obilježava Međunarodni praznik rada – dan kada bi se trebalo ukazati na položaj radnika, ali ujedno i dan koji je kroz popratne aktivnosti izgubio osnovnu svrhu.

Iako se u Bosni i Hercegovini 1. maj prvenstveno veže za dodatne slobodne dane, ovaj dan u brojnim državama svijeta i dalje predstavlja glavni motiv brojnim radničkim sindikatima da na ulicama gradova izraze nezadovoljstvo politikom koja ne doprinosi poboljšanju statusa radnika.

Inače, Prvi maj je proglašen međunarodnim praznikom rada s namjerom obilježavanja sjećanja na demonstracije radničkog pokreta 1886. godine u Chicagu gdje je na ulice izašlo više od 40.000 pripadnika radničkog pokreta koji su tražili bolje uslove rada.

PROČITAJTE I:   Međunarodni dan yoge u Visokom

Nekoliko decenija kasnije, osim u Sjedinjenim Američkim Državama, ovaj dan je postao simbol otpora i pobune radničkih sindikata i širom Evrope, a u brojnim državama definiran je kao državni praznik.

I ove godine, radnički sindikati, ali i druge organizacije najavile su proteste u glavnim gradovima širom svijeta kako bi na taj način poslali poruku o tome da je neophodno poboljšati status radnika.

Tradicionalno, veliki protesti u Evropi najavljeni su u Francuskoj gdje su članovi sindikata najavili kako će se okupiti i poslati poruku predsjedniku države Emmanuelu Macronu.

PROČITAJTE I:   Narednih dana temperature blizu 40 stepeni: Izražena mogućnost nevremena i jakog vjetra

“Vlada mora da se pozabavi problemom kupovne moći podizanjem plata. Ako ne stvorimo pritisak predsjedniku, smatrat će da ima slobodne ruke da nastavi antisocijalne reforme”, naveli su članovi sindikata.

Protesti za Prvi maj bit će organizovani i u Sarajevu, a prema navodima Sindikata rudara Federacije BiH u glavnim grad bi trebalo stići oko 500 rudara koji će tražiti da dobiju usaglašen kolektivni ugovor.

Planirano je da se organizuje prvomajska šetnja sa platoa Željezničke stanice u Sarajevu, koja bi prošla pored zgrade Vlade FBiH i završila kod upravne zgrade “Elektroprivrede BiH”. V.K.