BiH

Mreža za izgradnju mira: Zajedno protiv fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela

Udruženje Mreža za izgradnju mira podsjeća građanke i građane na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i poziva na individualnu i zajedničku borbu protiv svakog oblika fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela.

U novembru 2005. godine, Generalna Skupština Ujedinjenih nacija je donijela zvaničnu rezoluciju o obilježavanju 27. januara kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Rezolucija apeluje na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve Holokausta i ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost za sprečavanju genocida u budućnosti. Na ovaj dan posebno, ali i svakog drugog dana, prisjećamo se strahota koje su se desile tokom holokausta, oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau od strane Crvene Armije 1945. godine, te odajemo počast žrtvama holokausta i ponovo potvrđujemo svoju nepokolebljivu predanost i zadaću borbe protiv antisemitizma, rasizma i drugih oblika mržnje i netolerancije.

„I sami živimo i djelujemo na prostoru na kojem su počinjeni najstrašniji zločini protiv čovječnosti, ratna silovanja, etničko čišćenje i genocid. Živimo u vremenu porasta ksenofobije, nacionalizma, rasizma, antisemitizma, etničke, nacionalne i vjerske netrepeljivosti te različitih oblika fašizma i kršenja ljudskih prava. Naša je dužnost i obaveza prisjećati se žrtava nacističkog i fašističkog režima i podsjećati na strahote koje su ti režimi proizveli. Živimo u vremenu kada se vrši revizija prošlosti, zločini se osporavaju i relativiziraju, negiraju se pa čak i glorificiraju, presuđeni ratni zločinci bivaju proglašeni herojima čiji murali „krase“ ulice gradova u BiH, ali i širom regiona. Konstantan rad na rješavanju preostalih trauma, na suočavanju sa prošlošću, briga o mjestima stradanja, promicanje mirovnog obrazovanja i historijske pismenosti, te reagovanje kada se uoče pojavni oblici fašizma su bitniji nego ikad“, smatra Nerdžis Čaplja, predsjednica Upravnog odbora Mreže za izgradnju mira.

PROČITAJTE I:   ECB osigurava dolarsku likvidnost u koordinaciji sa skupinom središnjih banaka

Mreža za izgradnju mira poziva sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da reaguju i istraju u borbi protiv svake vrste fašizma, antisemitizma, nacionalizma, mržnje i podjela, te da individualno, svojim primjerom inspirišu druge i pokažu da je promjena moguća. „Mreža za izgradnju mira apeluje i na političke subjekte da počnu voditi politiku koja ne vodi u dalje podjele, nego zbližavanje i vrednovanje svakog i svake od nas gradeći otvoreno društvo stvarne tolerancije, prijateljstva i solidarnosti gdje će svaki pojedinac i svaka pojedinka, kao i svaka zajednica biti poštovana, prihvaćena, cijenjena i voljena sa svim onim što čini ljepotu posebnosti te zajednice“,  pojasnila je Maida Zagorac iz Mreže mira.

PROČITAJTE I:   JP Komunalno Žepče uputilo obavijest za korisnike odvoza komunalnog otpada – Žepče Portal

Zadaća svih nas, individualno i kolektivno, je insitiranje i djelovanje da se bosanskohercegovačko društvo posveti izgradnji održivog mira, zajedničkog života i još jačoj i odlučnijoj borbi protiv svake vrste fašizma, ksenofobije, antisemitizma, mržnje, netolerancije i diskriminacije.

Tim Mreže za izgradnju mira.

Zadnje objavljeno