BiH

Nakon Zahtjeva Općine Tešanj upućenog Ustavnom sudu Federacije BiH široka podrška u Predstavničkom domu: U pitanju povreda jednakopravnosti skoro milion i po građana Federacije BiH

Nakon Zahtjeva Općine Tešanj upućenog Ustavnom sudu Federacije BiH široka podrška u Predstavničkom domu: U pitanju povreda jednakopravnosti skoro milion i po građana Federacije BiH- Zakonodavno – pravna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Odbor za ekonomsku i finansijsku politiku, te Komisija za lokalnu samoupravu istog Doma dali su podršku Zahtjevu Općine Tešanj za zaštitu prava lokalne zajednice upućenog Ustavom sudu Federacije Bosne i Hercegovine, smatrajući da je povrijeđeno pravo na lokalnu samoupravu Općine Tešanj. Zakonodavno – pravna komisija Predstavničkog doma se pri tome poziva na odredbu člana 4. Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

Naime, Općina Tešanj uputila je u martu ove godine Ustavnom sudu Federacije BiH Zahtjev za zaštitu prava lokalne zajednice u kojem je povrijeđeno pravo građana na jednakopravnost pred zakonom, a tiče se raspodjele javnih prihoda Federacije BiH, po kojoj su građani koji žive u općinama koje broje više od 60.000 stanovnika privilegovani za određeni iznos iz javnih prihoda čime je povrijeđeno pravo jednakopravnosti stanovnika općina koje broje manje od 60.000 ljudi.

PROČITAJTE I:   Autoput od Trebinja ka Foči strateški interes Republike Srpske

“Dobro je da je u Parlamentu Federacije BiH postignut najširi mogući konsenzus u vezi ovog pitanja. Zastupnici iz svih stranaka su dali podršku našem Zahtjevu.  Možda neko ne razumije u ovom trenutku zašto je ovo toliko važno pitanje, ali ukoliko Ustavni sud Federacije BiH donese pozitivnu odluku u korist Općine Tešanj, značit će to ne samo više pravde, već i veliki pomak i promjenu pristupa u vrednovanju rada, kreiranja nove vrijednosti i mjerljivosti rezultata u cjelosti. Jer, uz Općinu Tešanj, ovaj problem pogađa skoro million i po građana Federacije BiH”, izjavio je Suad Huskić podnositelj apelacije i načelnik Općine Tešanj.

Sa oko 43.000 stanovnika i ukupnim prometom fiskalnih uređaja u prošloj godini Tešanj sa 1,45 milijardi KM zauzima šesto mjesto u Federaciji BiH.

Međutim, kada se radi o povratu javnih prihoda, Općina Tešanj je na 63. mjestu od ukupno 72 po povratu PDV-a u odnosu na promet fiskalnih uređaja. Samo se 0,29% prometa vrati kroz PDV u općinski budžet, dok je prosjek svih općina FBiH 0,495%. Također, Općina Tešanj je na 50. mjestu od ukupno 72 po povratu PDV-a u odnosu na broj stanovnika. Po stanovniku se vrati 94,7 KM PDV-a u općinski budžet, dok općine koje imaju duplo manji promet od Tešnja imaju 106 KM po glavni stanovnika.

PROČITAJTE I:   Smjenjen ministar privrede BPK Goražde Hadžiomerović, na ovu poziciju imenovan Zijad Briga – RTV BPK

Postojeći način raspodjele javnih prihoda prema lokalnim zajednicama ne samo da je nepravedan jer ne tretira sve građane na isti način, već je i destimulirajući. Oni koji kreiraju novu vrijednost, više proizvode i ulažu u razvoj bivaju zapravo “kažnjeni”. Takav sistem u osnovi nagrađuje nerad i dugoročno ugrožava razvoj cijelog društva.

“Ne radi se ovdje samo o Tešnju, mi se na ovaj način borimo za jednaka prava svih općina – time i  svih građana u FBiH, a koja su im garantirana Ustavom. Država se izgrađuje pravednim zakonima i njihovim provođenjem”, istakao je Huskić.

Kabinet  Načelnika Općine Tešanj

Zadnje objavljeno